icon-closeicon-commentsicon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-yticon-totopicon_react

Najnovije vesti

PIO

Od nove godine novi uslovi za penziju

Društvo 28.11.2012. 11:17h
Od 1. januara žene će zahtev za penziju najranije moći da predaju sa 53 godine i 4 meseca života i sa 34 godine i 4 meseca staža

BEOGRAD - Od nove godine menjaju se i uslova za odlazak u penziju. Svi koji planiraju da se penzionišu, od iduće godine na radnom mestu moraće da ostanu duže nego što je bilo predviđeno u 2012.

Po novom pravilu iz Zakona o PIO, uslovi za sticanje starosne penzije podižu se postepeno sve do 2023. i tada će žene u penziju odlaziti sa najmanje 58 godina života i sa 38 godina staža, a muškarci sa isto godina, ali sa najmanje 40 godina rada iza sebe.

 

"U ovoj godini muškarci sa 40 godina staža su mogli da se penzionišu najranije sa 53 godine i osam meseci života, a u idućoj će se ova starosna granica podići za četiri meseca. I ženama se od 1. januara podižu oba uslova za po 4 meseca, pa će one zahtev za penziju najranije moći da predaju sa 53 godine i 4 meseca života i sa 34 godine i 4 meseca staža", objašnjava Branislav Rašić, pomoćnik direktora Sektora za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja. 

U Fondu kažu da uslovi za odlazak u starosnu penziju nisu jedine izmene. Od 2013. penziju neće moći da zatraže ni udovice pre svog 51. rođendana (u ovoj su mogle sa 50 i po godina), ali ni udovci pre 56. godine, iako su u 2012. zahtev mogli da podnose šest meseci ranije.

 

I ova će se granica podizati postepeno sve do 2017. kada će uslovi ostati "zakucani", pa će žene porodičnu penziju tražiti nakon 53. rođendana, a muškarci nakon 58.Zakon predviđa promene i kod radnika sa beneficiranim stažom, ali i za "uniforme".

 

"Oni kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem moći će da podnesu zahtev kad napune 54 godine. I ova će se granica postepeno podizati sve do 2016. kad će dostići 55 godina", podseća Rašić i dodaje da su od ovih promena izuzeti oni kojima se 12 meseci računa kao 18 jer će oni i dalje moći da se penzionišu sa 50 godina - kaže Rašić.

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...