icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

Krkobabić: Penzije redovne u 2013.

Obrybeđen novac

Krkobabić: Penzije redovne u 2013.

Društvo
Tačno je da su ova davanja skromna, ali imajući u vidu našu ekonomsku situaciju učinjeno je ono što je u ovom trenutku bilo moguće

BEOGRAD - Isplata penzija, kao i svih socijalnih davanja u 2013. biće redovna, a sredstva za tu namenu su budžetom obezbeđena do kraja godine, izjavio je ministar rada, zapošljavanja i spcijalne politike Jovan Krkobabić.

 

"S obzirom na duboku ekonomsku krizu i u ovoj oblasti učinjen je maksimalan napor da se ovoj, inače najranjivijoj, kategoriji građana obezbede redovna primanja. Tačno je da su ova davanja skromna, ali imajući u vidu našu ekonomsku situaciju učinjeno je ono što je u ovom trenutku bilo moguće", kazao je Krkobabić.

 

Prema rečima ministra, u 2013. penzije će biti isplaćivane prema utvrđenim rokovima, redovno. Prvo povećanje penzija u maju iznosiće dva odsto. Istovremeno biće isplaćene dve rate jednokratne pomoći po 4.000 dinara za penzionere sa najnižim primanjima zaključno sa junom.

 

"Očekujem da će i lokalne samouprave, širom Srbije po uzoru na Beograd, u granicama svojih mogućnosti, izdvojiti dodatna sredstva za najsiromašnije penzionere", kazao je Krkobabić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije. On je najavio da penzionere očekuje i povišica u oktobru, koja će biti obrečunata prema rastu potrošačkih cena na malo i 50 odsto rasta BDP-a.

 

"Za najsiromašnije penzionere biće obezbeđena i dodatna davanja, ili u vidu jednokratne pomoći, ili će penzije biti trajno korigovane sistemskim rešenjem", kazao je Krkobabić. On je najavio da će Vlada nastojati da se u drugom polugodištu ispravi propust koji je učinjen prema trudnicama, tako da se i za njih obezbedi isplata pune plate kao i za porodilje.

 

"Potpuno je logično da se buduće majke i porodilje tretiraju na isti način", smatra Krkobabić. Ministar u 2013. najavljuje pripremu, a nada se i usvajanju, četiri značajna zakonska projekta: Zakona radu, Zakona o štrajku, Zakona o socijalnom preduzetnistvu, Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zaposljavanju invalida.

 

"Svi ovi projekti su u završnoj fazi. Treba da se otklone još neka nesaglasja između socijalno ekonomskih partnera kao i da se upodobe sa standardima EU", kazao je Krkobabić.

 

Govoreći o nezaposlenosti Krkobabić je potvrdio da ona dostigla 28 odsto, šsto je najviše do sada. Ni za 2013. nema naročito optimistične prognoze, bar ne u prvih šest meseci.

 

"U 2013. godini, narocito u prvom polugodištu ne treba očekivati znacajniji pozitivan obrt na ovom planu. Nadam se da će se u drugom polugodištu, početi značajnije oživljavanje privrednih aktivnosti, što će omogućiti rast zaposlenosti", kazao je Krkobabić. On smatra da je kada je reč o otvaranju novih radnih mesta "nemoguće očekivati neki spektakularni rezultat u kratkom roku".

 

 

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...