6. KLASA VISOKIH STUDIJA BEZBEDNOSTI: Stefanović, Mali i Vulin ponovo u školskoj klupi
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Važna stepenica za najodgovrnije funkcije

6. KLASA VISOKIH STUDIJA BEZBEDNOSTI: Stefanović, Mali i Vulin ponovo u školskoj klupi

Društvo -

BEOGRAD - Ministar odbrane Zoran Đorđević čestitao je danas polaznicima 6. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane na prilici da budu na tim studijama koje su, kako je istakao, postavljene jer su potrebne Srbiji, njenom sistemu bezbednosti i odbrane.

U 6. klasi tih Visokih studija, pored oficira Vojske Srbije, polaznici su i najviši državni funkcioneri, ministri unutrašnjih poslova i rada Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, polaznici 6. klase su najviši državni funkcioneri, ali i službenici iz ministarstava i vlade Srbije i ostalih državnih institucija, odgovornih za definisanje, razvoj i sprovođenje politike u domenima bezbednosti i odbrane.

"Vi koji već obavljate najviše državne funkcije, ovim studijama ćete uspeti da proširite svoje akademske horizonte u oblasti bezbednosti i odbrane, kroz predavanje eksperata iz zemlje i inostranstva. Iskoristićete vreme izdvojeno za studije da se lično bolje upoznate sa elementima sistema nacionalne bezbednosti i sa institucijama koje čine njene stubove", kaže ministar.Đorđević kaže da se strategija nacionalne bezbednosti zasniva na koordinisanom delovanju u oblastima spoljne, ekonomske politike, politike odbrane, unutrašnje bezbednosti, socijalne bezbednosti, a struktura nove, 6. klase upravo odražava meru da se odgovori na taj zahtev.

"Broj polaznika je ograničen i time čini ovaj vid studija prestižnim. Organizovanje ovog nivoa usavršavanja predstavlja specifičan vojno- obrazovni odgovor na obaveze koje proističu iz strategije nacionalne bezbednosti", rekao je Djorđević.

Onima kojima studije predstavljaju važnu stepenicu i novu referencu za obavljanje odgovornih dužnosti, kaže ministar, omogućiće da usvoje šira i aktuelna znanja o strategijskom okruženju, da dublje spoznaju realnu geopolitiku iz koje proističu svi izazovi, rizici i pretnje."To će vam olakšati da uđete u krug ljudi koji će u narednoj deceniji politički i profesionalno biti najodgovorniji za sve što se dešava u sistemu bezbednosti. Citirao bih Nelsona Mandelu koji kaže da je obrazovanje najmoćnije oružje koje se može koristiti da bi se promenio svet", rekao je Đorđević.

BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja