7 UBISTAVA KOJA SU POTRESLA SFRJ (5) Ubistvo deteta: Nož slepog miša

Predstavljamo neke od zločina o kojima je pričala cela Jugoslavija

7 UBISTAVA KOJA SU POTRESLA SFRJ (5) Ubistvo deteta: Nož slepog miša

Crna Hronika -

Višnja Pavlović je iz bezobzirne osvete zaklala desetogodišnjeg dečaka da bi osvetila smrt svog pastorka, stradalog u saobraćajnoj nesreći

Stipo Čalić iz Zenice bio je profesionalni vozač. U maju 1971, u kanjonu Morače, prikolica njegovog kamiona zakačila je kabinu kamiona u mimoilaženju i tom prilikom je poginuo dečak Milenko Pavlović iz Pljevalja. Istraga je utvrdila da niko nije kriv za nesreću i sud je oslobodio Stipa. Rajko Pavlović, otac stradalog dečaka, pomirio se sa sudbinom, ali je njegova supruga, maćeha stradalog dečaka, Višnja Pavlović, rešila da se osveti.Opasan plan„Nisam mogla da se pomirim s tim da ga nema. Da je neko ubio moje rođeno dete, verovatno se ne bih svetila, ali za Milenka sam morala to da uradim jer sam ga ludo volela“, ispričala je kasnije. U plan je uključila Dragomira Bajčetu, sitnog kriminalca, kome je Rajko, na njen nagovor, dao pet hiljada dinara i svoj pištolj.„Kad je meni teško, neka bude Stipu i njegovoj ženi Anki“, izrekla je kao zakletvu.Višnja je s Bajčetom otputovala u Zenicu, i pod izgovorom da traži stan za svog sina, svratila u kuću Stipa Čalića. Poigrala se s njegovim desetogodišnjim sinom Brunom i domaćici Anki rekla: „Gospođo, imaš finog sinčića, neka ti ga Bog poživi!“ U razgovoru s dečakom saznala je i koju školu pohađa. Sutradan u podne Višnja i Bajčeta sačekali su đake i tada mu je pokazala dečaka. Naložila mu je da ga sačeka po završetku nastave i da ga nekako namami na groblje; dala mu je nož koji je ukrala u samoposluzi.

Bruno Čalić
Bruno Čalić

Oko šest po podne Bajčeta je prišao Brunu i predstavio mu se kao prijatelj njegovog oca. Navodno ga je otac čekao u kamionu, pa treba da pođe s njim. Kad su prelazili preko groblja, naišli su na Višnju. Ona je zamolila Bruna da joj pomogne da nađe naušnicu u travi. Lepo vaspitan dečak, najbolji đak u školi, spustio je torbu na obližnji spomenik i sagnuo se da joj pomogne, a Višnja ga je tada zgrabila za ramena i tako držala dok ga Dragomir Bajčeta jednim udarcem noža nije ubio. Bio je 14. jun 1971.Uplašena majka, Anka Čalić, pošla je da traži Bruna jer je više od pola sata kasnio iz škole, što se nikada ranije nije desilo. Mimoišla se s ubicama, ne sluteći kakav su zločin njih dvoje počinili. Telo ubijenog dečaka otkriveno je iste večeri, a milicija je odmah blokirala grad. Višnja Pavlović i Dragomir Bajčetić uhapšeni su u vozu samo petnaestak kilometara od železničke stanice u Zenici.Suđenje u SarajevuSuđeno im je u Sarajevu, a branilac u procesu bio je čuveni advokat Đorđe Bela, inače sestrić još čuvenijeg Filote File. On je o ovom slučaju napisao knjigu „Nož slepog miša“. Višnja je, naime, kao amajliju, nosila uz sebe sasušenog slepog miša. Zločinački par osuđen je na smrt i streljan dve godine posle zločina u šumama oko Trebevića, a sahranjeni su u neoznačenim grobovima na nepoznatom mestu. Rajko Pavlović, kao saučesnik u ovom ubistvu, dobio je dvadeset godina zatvora. Anka Čalić nikada nije skinula crninu.

OTAC HTEO DA VIDI UBICUStipo Čalić, otac ubijenog dečaka, nekoliko puta je dolazio u zatvor i molio čuvare da ga puste da vidi ženu koja je na tako okrutan način ubila njegovog sina.

Momčilo Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track