icon-closeicon-commentsicon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-yticon-totopicon_react

Najnovije vesti

Kurir otkriva spas za srpsku čeličanu

Železara Smederevo će raditi za Fijat!

Društvo 21.03.2013. 22:22h
Uskoro bi mogao biti potpisan ugovor sa Smederevom o isporuci limova za šasije automobila za pogone Fijata u Srbiji, ali i u drugim zemljama, saznaje Kurir u Ministarstvu finansija Srbije

BEOGRAD - Biće posla!
„Fijat“ i „Železara Smederevo“ mogli bi da potpišu predugovor o isporuci limova za šasije automobila, ne samo za pogone u Srbiji već i u drugim zemljama, saznaje Kurir. To bi ubrzalo modernizaciju čeličane i obezbedilo sigurniju budućnost za oko 5.400 radnika.

Jedna peć „Železare“ trebalo bi da počne da radi u aprilu, posle osam meseci na tihom hodu, a neizvesno je kako će se dalje nastaviti proizvodnja jer čeličana pravi velike gubitke, koje pokriva država. Zato je Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede, predložio da se nabavi oprema za proizvodnju limova za automobile, jer ih sada „Železara“ ne proizvodi.

- Ministarstvo finansija i privrede pregovara sa „Fijatom“ o potpisivanju preliminarnog ugovora o isporuci limova. Tim predugovorom biće olakšano ulaganje u „Železaru“ - saznaje Kurir.

O tome će državni vrh razgovarati sa Alfredom Altvilom, direktorom za poslovni razvoj „Fijat-Krajslera“, koji će uskoro posetiti Srbiju. Takođe, predstavnici države pregovaraće i sa Ruskom Federacijom o bescarinskom izvozu automobila, kako bi se našlo obostrano dobro rešenje.

- Ako se dogovore, biće otvoren put za dolazak novih proizvođača automobila. Ministarstvo je već u kontaktu s dve kompanije koje su veće od „Fijata“ - saznaje Kurir.

 

Posao za još 3.500 radnika

Ministarstvo pregovara i s još dve firme iz auto-industrije koje su zainteresovane za jug Srbije, a ugovori bi trebalo da budu potpisani na proleće.

- Nemačka firma mogla bi da otvori fabriku u Nišu i zaposli 1.500-2.000 radnika, a kompanija iz Azije razmatra ulaganje u Doljevac i zapošljavanje oko 1.500 radnika - navodi sagovornik Kurira.

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...