icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

BIA, VOA i VBA promeniće nazive!

Službe bezbednosti menjaju imena

BIA, VOA i VBA promeniće nazive!

Društvo
Više organizacija i organa uprave nazivaju „agencije“, iako to nije u skladu sa zakonima o javnim agencijama i o državnoj upravi

BEOGRAD - U Strategiji reforme javne uprave u Srbiji, koja se trenutno nalazi na javnoj raspravi, ocenjuje se da se više organizacija i organa uprave nazivaju „agencije“, iako to nije u skladu sa zakonima o javnim agencijama i o državnoj upravi.

 

To znači da bi u narednom periodu one mogle da budu preimenovane, tako što će se iz njihovih imena izbaciti reč „agencija“. Među njima su Vojnobezbednosna i Vojnoobaveštajna agencija, Bezbednosno-informativna, kao i agencije za zaštitu životne sredine, za privatizaciju i za borbu protiv korupcije.

 

U Ministarstvu pravde i državne uprave kažu za Danas da je Strategijom za sada samo konstatovano da pojedini organi „različite forme imaju ista imena“, kao i da će se prvo uraditi baza podataka svih organa u javnoj upravi.
„Kada se uraditi baza, koju dosad nismo imali, biće urađena analiza na osnovu koje će se videti da li postoji potreba za promenom naziva određenih organa“, objašnjavaju u Ministarstvu pravde, dodavši da još ne postoji spisak organa sa spornim nazivima.

 

U Strategiji reforme javne uprave identifikovan je „problem nedosledne primene Zakona o javnim agencijama i određena nekonsistentnost u osnivanju pravnih lica javnog prava koje imaju naziv agencije“. Pored javnih agencija, kako se dodaje, postoji i određeni broj drugih organizacija koje nose naziv „agencija“. Prema navodima strategije, to su, pre svega, organi državne uprave u sastavu ministarstava, kao što su VOA i VBA u okviru Ministarstva odbrane i Agencija za zaštitu životne sredine pri Ministarstvu energetike, kao i posebne organizacije, odnosno BIA. „Oslovljavanje organa uprave u sastavu ministarstava agencijama nije u skladu sa važećim Zakonom o državnoj upravi koji za taj oblik organa državne uprave predviđa tri moguća oblika - uprave, direkcije i inspektorate“, napominje se u Strategiji.

 

Pored toga, postoje i agencije koje nisu u sistemu državne uprave, kakva je Agencija za privatizaciju, koja posluje po propisima o javnim službama, ili Agencija za borbu protiv korupcije, koja je samostalan i nezavisan državni organ odgovoran Narodnoj skupštini.
„Zato se može zaključiti da postoji potreba za uređenjem pravno statusnih oblika u kojima se pojavljuju agencije. 
Ministarstvo nadležno za poslove državne uprave će na osnovu izvršene analize postojećeg stanja u ovoj oblasti proveriti ispunjavanje uslova za postojanje javnih agencija koje sada deluju u sistemu javne uprave Republike Srbije“, zaključeno je u Strategiji.

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...