98. GODIŠNJICA TOPLIČKOG USTANKA: Državnu delegaciju predvodio Vulin
Foto: Milen đorđević

Svečanost u Prokuplju

98. GODIŠNJICA TOPLIČKOG USTANKA: Državnu delegaciju predvodio Vulin

Društvo -
Vi, sinovi, unuci i praunuci topličkih junaka, pripadnika Gvozdenog puka, nemate pravo da budete manje hrabri, da manje volite i čuvate Srbiju. Zverstva bugarskih i austrougarskih okupatora se ne smeju zaboraviti, rekao je ministar
1 / 4 Foto: Milen đorđević

PROKUPLJE - U Prokuplju je danas održana državna ceremonija obeležavanja 98. godišnjice Topličkog ustanka. Na spomenik Topličanima palim u ratovima od 1912. do 1918. godine i žrtvama Topličkog ustanka 1917. godine vence su položili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, predstavnici Vojske Srbije, Opštine Prokuplje i mnogobrojna boračka udruženja iz Toplice.

Obraćajući se okupljenim građanima ministar Vulin je rekao da je Toplica ovim ustankom zadivila Evropu i pokazala da Srbin ne ceni ništa kao slobodu. On je poručio da su Prvi svetski rat i Toplički ustanak za Srbiju bili očajnička borba da opstane, da traje u svojim granicama i piše svojim pismom. - Vi, sinovi, unuci i praunuci topličkih junaka, pripadnika Gvozdenog puka, nemate pravo da budete manje hrabri, da manje volite i čuvate Srbiju. Zverstva bugarskih i austrougarskih okupatora se ne smeju zaboraviti– rekao je Vulin.

Govoreći na obeležavanju ovog važnog datuma predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović podsetio je da je na današnji dan 1917. godine u okupiranoj Srbiji počeo Toplički ustanak protiv bugarskih i austrougarskih trupa. Ovo je bio prvi i jedini narodni oružani ustanak u okupiranoj Evropi a izazvao ga je masovni teror, pljačka, paljenje i uništavanje seoskih naselja i prisilna regrutacija srpskih sinova u okupatorsku vojsku, podsetio je Paunović - Sve naše mlade generacije imaju dobar primer koji ih uči učiteljica života da naše postojanje, naša tradicija i patriotizam predstavljaju samo dug prema otadžbini. Taj dug mi odužujemo danas kroz pamćenje i otimanje od zaborava, događaja koji je obeležio srpsku i svetsku istoriju – poručio je Paunović i naglasio da danas s ponosom stojimo na ovom svetom mestu pred najveličanstvenijim spomenikom ljudske hrabrosti, heroizma i beskrajne ljubavi prema slobodi i otadžbini.

Program obeležavanja godišnjice od izbijanja Topličkog ustanka upotpunio je Dečiji hor Doma kulture Prokuplje, pod dirigentskom palicom Sanje Stojković i glumac Srđan Živković, koji je izveo monolog majora Katunca iz dela „Srpska drama“, Nakon završetka ceremonije u centru grada ministar Vulin i pripadnici Vojske Srbije obišli su stalnu postavku posvećenu Prvom svetskom ratu u Narodnom muzeju Toplice.

Državnu ceremoniju povodom 98 godina od izbijanja Topličkog ustanka organizovali su Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, Opština Prokuplje, Narodni muzej Toplice i Dom kulture iz Prokuplja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track