Advokati i prosvetari: Režimski mediji nas optužuju da rušimo državu

Demantuju da žele destabilizaciju države

Advokati i prosvetari: Režimski mediji nas optužuju da rušimo državu

Društvo -
Oni negiraju optužbe da se iza njihovih štrajkova i zahteva za ostavku Verbića i Selakovića kriju politički motivi

BEOGRAD - Bezočna je laž da zahtevi za smenu ministara Srđana Verbića i Nikole Selakovića predstavljaju rušenje vlasti, kategorični su advokati i prosvetari nakon optužbi u pojedinim medijima, poznatim kao Službeni glasnik, da štrajkovima pokušavaju da destabilizuju državu.- Nas politika ne zanima. Novinari koji to pišu rade to po nalogu. Neki mediji nisu slobodni i kontrolišu ih politički centri moći i partije na vlasti. Ministar Selaković nije obavljao posao na način koji je u skladu s njegovom funkcijom.

Advokatura je od njega doživela neviđene uvrede, a dozvolio je i da bude donet Zakon o javnom beležništvu, za koji ne postoji ustavni okvir. To za profesiju predstavlja dovoljan razlog da ne želimo takvu osobu na čelu ministarstva - ističe Dragoljub Ðorđević, predsednik Advokatske komore Srbije.

Mediji u službi vlastiPredsednik Granskog sindikata prosvete „Nezavisnost“ Tomislav Živanović kaže da zaposleni u prosveti nisu nikakvi revolucionari.- Da rušimo vlast, ne bismo tražili pregovore. Ne mogu da kažem da iza toga što pišu stoji neko iz Vlade ili državne bezbednosti jer ne znam, ali nije logično i normalno da se tvrdi da prosvetni radnici ruše Vladu. Ti mediji se ponašaju kao eksponent neke politike, odnosno vlasti, a predstavljaju se kao nezavisni. Štrajk nije politički obojen, već su u pitanju opravdani zahtevi za poboljšanje našeg položaja.

Po nečijem nalogu... Informer je juče objavio da advokati i prosvetari žele da naprave haos u državi
Po nečijem nalogu... Informer je juče objavio da advokati i prosvetari žele da naprave haos u državi

Bez političke pozadineI predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić takođe besno negira da je namera rušenje vlasti:- Verovatno postoje razlozi što neke novine tako pišu, jer to što je napisano apsolutna je neistina. Ciljevi štrajka nisu politički motivisani, nego su pravno obojeni. Advokati su od Vlade tražili razrešenje ministra Selakovića iz čisto pravnih razloga, tvrdeći da je nespreman da se suoči s pravnim argumentima koje oni iznose u vezi s javnim beležništvom. Onaj ko se ne suočava s tim ili se ne suočava na pravi način, ne zaslužuje da bude ministar, i to je stav advokata. Razrešenje je vrsta odgovornosti za nešto što nije dobro urađeno u njegovom resoru.

Slobodan BrajkovićMINISTAR VERBIĆ JE NESPOSOBANSlobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti, ističe da su apsolutno neistinite optužbe da se iza tih zahteva krije pokušaj rušenja Vlade.- Nije tačno da je štrajk politički motivisan. Verbić šest nedelja ne može da reši naš problem. Verbić treba da se izbori za nas, a on nije u stanju to da uradi i to je jedini motiv što zahtevamo njegovu ostavku. Ne zanima nas politika, a to što prenose pojedini mediji je falsifikat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track