AFERA VAKCINE POTRESNA ISPOVEST RODITELJA: Naše dete je umrlo, drugo nećemo da vakcinišemo!

Sudbina: Ispovest roditelja čija deca trpe teške posledice vakcinisanja (3)

AFERA VAKCINE POTRESNA ISPOVEST RODITELJA: Naše dete je umrlo, drugo nećemo da vakcinišemo!

Društvo -
Suočeni sa obaveznom vakcinacijom dece, neki roditelji doživeli su zastrašujuća iskustva, koja su im zauvek uništila živote

BEOGRAD - Majka sam devetogodišnjeg Ðorđa, koji je oboleo od autizma posle MMR vakcine. To je moj život.

- I krajnje je vreme da počne da se priča o toj deci. Mi ne možemo da dođemo do podataka koliko dece u Srbiji ima autizam, koliko dece u Srbiji ima cerebralnu paralizu, koliko je dece obolelo od dijabetesa i poremećaja ponašanja... U Americi, u američkom Kongresu priča se o štetnosti vakcina. Mi u Srbiji ne smemo. Zašto mene neko mora na nešto da tera? Da me tera da vakcinišem dete!

Đorđe je bio zdravo dete... Na porođaju je dobio ocenu 9
Đorđe je bio zdravo dete... Na porođaju je dobio ocenu 9

Ovako za Kurir počinje svoju ispovest Sara P. (36), programer iz Beograda, majka deteta koje trpi teške posledice vakcinisanja.Zastrašivanje roditelja- Zastrašivanje kaznama, oduzimanjem dece... verujte mi, meni je to smešno. Rekla sam, ajde da vidim koji će to stručnjak da mi dođe i da mi kaže da ja nisam podobna majka?! Samo da ih pitam: gde ste vi bili dok je moje dete bilo kod vas na lečenju tri i po godine?! Da vidim koji će to stručnjak meni da dođe i kaže: Vama se oduzima dete. Ili: Platićete kaznu. Da vidim tog! - poručuje Sara.Njen sin je, kaže, iz porodilišta pušten sa ocenom devet; prohodao je na vreme, progovorio je na vreme, a onda...- Đorđe je MMR vakcinu primio tek sa dve godine jer je non-stop bio bolešljiv, non-stop je imao neke prehlade, temperature... I, posle otprilike dva meseca od vakcinisanja Đorđe je izgubio sposobnost govora. Rekli su mi da je autizam - priseća se.

Imali smo tragično iskustvo... Ljiljana Kostić
Imali smo tragično iskustvo... Ljiljana Kostić

Nijedne sekunde, kaže, nije sumnjala u znanje lekara i zdravstveni sistem.- Otišla sam na kontrolu kod te doktorke koja nam je prepisivala lekove, i ona je meni rekla - to je to, pomirite se s tim. To je Đorđev maksimum, Đorđe nikad neće naučiti da drži kašiku u ruci, Đorđe nikad neće naučiti da čita i piše, i to je to... I vi stanete i kažete, dobro zašto sam ja dovodila moje dete kod vas tri i po godine, da bi mi vi posle tri i po godine rekli to je to?!- Meni nije nikakav problem da sednem s bilo kojim stručnjakom, sa svim papirima koje imam, s video-snimcima deteta, i da mi on dokaže i pokaže zbog čega je moje dete obolelo! Ne možete da mi kažete, genetika. Ne možete da mi kažete, bombardovanje. I ne možete da mi kažete, ishrana! Mi smo, a to strašno boli - mi roditelji koji imaju autističnu decu, obolelu posle vakcinacije - prepušteni sami sebi. O toj se deci ne priča. Mi, ljudi, imamo epidemiju dece s posebnim potrebama. Tu vam spada autizam, cerebralna paraliza, dijabetes, Daunov sindrom... Mislim da toga nije bilo u tolikom broju pre deset godina.

SZO preporučuje da se vakcinacija obavezno odloži u slučaju i najmanje prehlade i problema organa za varenje
SZO preporučuje da se vakcinacija obavezno odloži u slučaju i najmanje prehlade i problema organa za varenje

Razlozi za strah

Ekonomista Vladimir Mladenović je pre pet meseci postao otac zdrave i prave bebe, ali su on i supruga izričito odbili da vakcinišu dete. Zbog toga će najverovatnije snositi sankcije.

- Prilikom porođaja supruga i ja smo odbili vakcinacije koje su obavezne još u porodilištu. Znači, to su vakcina protiv hepatitisa B, BSŽ i vitamin K. I, eto, u roku od pet meseci već smo dospeli do suda! Razlozi odbijanja vakcinacije su to što u najbližoj porodici, familiji, imamo slučajeve autizma. Detetu moje rođene sestre je posle primanja vakcina u drugoj godini zvanično dijagnostikovan autizam. Drugi slučaj je bratanac moje supruge. Posle primljenih vakcina, posebno posle di-te-per vakcine, dijagnoza je - dečja paraliza. I dečko sada ima 16 godina, u teškom je stanju... Možete samo da zamislite te porodice i u kakvom su problemu - priča Mladenović, otac bebe koja je pre pet meseci rođena u porodilištu „Narodni front“.

- Znači, to su razlozi zbog kojih smo odbili vakcinaciju. Mom sestriću, koji je u Kanadi 2006. nakon rođenja primio prvu dozu vakcine BSŽ, pojavio se osip, dete nije moglo da spava... Kad je imao deset meseci, pošto su morali da se presele u SAD, doktorka je predložila da mu se da vakcina protiv hepatitisa B, kako bi bili u skladu sa američkim standardima.

Posle te vakcine stanje mu se drastično pogoršava, dete ne može da spava, mora non-stop da se drži u rukama, u naručju, da se ljulja... iks puta u toku dana radi jednu istu radnju, otvara orman, zatvara orman... I, nakon primanja ostalih vakcina, kad je napunio dve godine, proglašena je zvanična dijagnoza - autizam - navodi Mladenović. Uzgred, supruga i on smatraju da bi vakcine trebalo da budu stvar izbora roditelja.

Supruga i ja smo odbili da vakcinišemo dete u porodilištu i završili smo na sudu... Vladimir Mladenović
Supruga i ja smo odbili da vakcinišemo dete u porodilištu i završili smo na sudu... Vladimir Mladenović

Hoćemo slobodu izbora

- Suprug i ja smo odlučili da ne vakcinišemo dete zbog prethodnog užasnog iskustva. Beba koju sam rodila 2013. godine na porođaju je udahnula plodovu vodu, ali je lekarka procenila da je dovoljno zdrava da može primiti vakcinu protiv hepatitisa B.

Nakon vakcinacije njeno stanje se pogoršalo, počela je da se bori za vazduh, da otiče, prebacuju je hitno u Tiršovu, gde su lekari rekli da je dete stiglo modro... A ovo je bitno da kažem - na uputstvu za vakcinu koju je dete primilo piše da su simptomi alergijske reakcije upravo gušenje, plavičasta boja kože i oticanje. Ona je posle ocene devet završila na intenzivnoj nezi, bila je na aparatima šest dana i umrla - priča za Kurir preduzetnik Ljiljana Kostić.Ovo je, navodi Ljiljana dalje, nju i njenog supruga nateralo da preispitaju vakcinaciju, najpre zato što se, kaže, na uputstvu za vakcine kao nuspojave navode i epilepsija i meningitis i encefalitis i paraliza, multiplaskleroza... Ona i njen suprug se, isto kao i bračni par Mladenović, zalažu za slobodu izbora i za potpuno informisanje.

- Kao na primer u Nemačkoj: lekar je dužan da roditelje obavesti o svim mogućim nuspojavama koje se na uputstvu navode, gde roditelj potpisuje saglasnost za imunizaciju, pa se onda zna i ko je odgovoran, kao što potpisujete, na primer, za carski rez, jer svaka intervencija sa sobom nosi određeni rizik. Znači, želimo bolje informisanje, želimo slobodu izbora i želimo da taj kalendar imunizacije ipak bude bezbedniji zato što, eto, neke doze su zaista besmislene, kao pomenuta doza koja se daje novorođenčadi.Na kraju, Vladimir Mladenović, otac koji je odbio da vakciniše svoje dete, ima samo jednu poruku za mlade roditelje u Srbiji i one koji to tek planiraju da postanu:- Neka vam je bog u pomoći.

U SAD su na ime odštete zbog problema posle vakcinacije porodice dobile više od tri milijarde $ odštete
U SAD su na ime odštete zbog problema posle vakcinacije porodice dobile više od tri milijarde $ odštete

SumnjajuĆELIJE MAJMUNSKIH BUBREGAOvolika represija koja se vrši nad roditeljima da vakcinišu svoju decu kod supruge i mene izaziva odbojnost i kontraefekat. Znači, sigurno ima nešto što ne valja u celoj toj priči. Zato bi bilo najbolje za roditelje da nam se objasni šta vakcine sadrže, kolike su te količine teških metala, kako ti teški metali utiču na decu, da li vakcine sadrže ćelije embriona, da li sadrže tkiva pilećih bubrega, ćelije pilećih bubrega, majmunskog bubrega i tako dalje - kaže Vladimir Mladenović.

Bojana Pavlović: Meni je vakcina uništila život, ali nisam protiv vakcinacije

OSTALA SAM GLUVA POSLE MMR- Ja sam osoba sa oštećenjem sluha od sto odsto. Rođena sam kao potpuno zdrava, čula sam. Sa godinu dana sam sklapala rečenice, imala sam razvijen vokabular. U 14. mesecu sam primila MMR vakcinu na crveno grlo.

Posledica toga je stopostotni gubitak sluha. Moji roditelji su bili pozvani u dom zdravlja. Lekar me je pregledao i rekao je: „Malo je crveno grlo, može da primi vakcinu.“ Primila sam vakcinu i posle toga moj život kreće nizbrdo... - počinje svoju životnu priču Beograđanka Bojana Pavlović, master finansijskog menadžmenta.

Bila je, priča, u komi četrnaest dana; doživela kliničku smrt...- Ležala sam u Institutu za majku i dete pre 28 godina. Preživela sam. I danas vodim veliku bitku da postanem ravnopravni građanin ovog društva. Ali da se razumemo, ja nisam protiv vakcine!

Ja sam za to da roditelji imaju pravo izbora da odluče da li će da vakcinišu svoje dete ili neće. Ove drakonske kazne su mnogo velike za građane koji imaju male plate, koji nisu zaposleni, koji jedva izdržavaju svoju porodicu, smatram da su prinuđeni da plate ukoliko odbiju ili procene da dete nije podobno da primi vakcinu. Šta to znači? Da bi beba primila vakcinu, mora da bude potpuno zdrava.

Vi ne možete, nijedan lekar na svetu ne može na osnovu petominutnog pregleda da proceni da li je beba potpuno zdrava ili nije. Da su moji roditelji bili informisani, da su imali pravo izbora, meni se ovo verovatno ne bi dogodilo. Mi posle 28 godina kao društvo nismo napredovali. To je ono što je potrebno za promenu u 21. veku - da roditelji budu informisani, da odluče šta je najbolje za njihovo dete.

Postoji veliki strah roditelja prilikom upisa u predškolsko i osnovno obrazovanje. Uslovljavaju ih da prilože vakcinacioni list. Vakcinacioni list je lični dokument i niko nema pravo da vas uslovljava da li ćete na osnovu toga školovati dete ili ne, jer se time krši Ustav i zakon o javnom obrazovanju.

Moje dete je znalo da kaže „Mama, volim te“, a sada...Imala sam dete koje je pričalo, imala sam dete koje je znalo da mi kaže: „Mama, volim te...“ A sada, već sedam godina nisam čula ni jednu jedinu reč svog deteta. Rekla sam, moje dete više nijednu vakcinu neće primiti dok sam ja živa - kaže Sara Popčitović.

Posledice mogu da budu teška oboljenjaNa uputstvima se kao posledice navode vrlo teška oboljenja, od zapaljenja mozga, preko pomenutih meningitisa, encefalitisa, encefalopatije, paralize... - priča Ljiljana Kostić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja