AKO STE NA OVOM SPISKU, SMATRAJTE SE SREĆNIKOM: Evo koja su zanimanja najplaćenija u Srbiji
Foto: Shutter

Zarade znatno iznad proseka

AKO STE NA OVOM SPISKU, SMATRAJTE SE SREĆNIKOM: Evo koja su zanimanja najplaćenija u Srbiji

Društvo -

Menadžeri i savetnici definitivno su najplaćenija zanimanja u Srbiji.

Za njima slede piloti i rudari, koji mesečno primaju tri i po prosečne plate. Reč je o najnovijim podacima za zarade u junu Republičkog zavoda za statistiku i to bez poreza i doprinosa i, naravno, bonusa.

Najveće zarade, svakako imaju menadžeri. Njihov mesečni konto u junu bio je 155.327 dinara, što je san svakog radnika sa prosečnim primanjima.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Lepo plaćen, ali vrlo odgovoran posao imaju piloti. Velika odgovornost, smatraju mnogi, utiče i da plata bude velika. Prosečna zarada angažovanih na poslovima vazdušnog saobraćaja bila je 155.215 dinara.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Treći na poziciji najvećih plata su rudari, koji su u junu primili 147.153 dinara. Visok rizik koji nosi ovaj posao svakoko mora da se nadomesti i velikom platom. Na cenu rada svakako utiče i to što nema dovoljno onih koji bi da silaze u jamu sa opremom i starom mehanizacijom.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U većini slučajeva srpski rudari ručno buše ili miniraju i rade u mnogo gorim uslovima nego njihove kolege u savremenim evropskim rudnicima.

U mnogo finiji, a jednako dobro plaćen posao, spada računarsko programiranje. Prosečna zarada programera i IT inženjera bila je 147.106 dinara, što je više nego duplo iznad republičkog proseka. Njihove plate drastično rastu zato što ih i dalje nema dovoljno. I interesovanje za ovom vrstom posla raste, ali su potrebe tržišta ogromne. Dobar deo naših domaćih i stranih kompanija na tržištu Srbije stalno imaju otvorene konkurse za IT zanimanja i oni često posao nađu još tokom studiranja.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

I marketing stručnjaci dobro zarađuju, mada je u poslednje vreme zasićeno tržište ovom profesijom. Njihovo mesečan konto u junu bio je 127.042 dinara.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Na šestom i osmom mestu po visini zarada su zaposleni u naftnoj industriji. Oni u Srbiji jedva prelaze stotinak hiljada dinara, ali masovno odlaze u arapske zemlje gde dobijaju i po tri-četiri puta više za mesec dana rada.

Sa prosečnim zaradama od 102.879 dinara, angažovani u proizvodnji duvanskih proizvoda nalaze se tik iza naftne industrije. Da li će i planirane zabrane pušenja ugroziti zarade u ovom sektoru, ostaje da se vidi.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

To što su u prvih deset najbolje plaćenih zanimanja našli i farmaceuti, ne čudi, jer je industrija lekova jedna od najbogatijih. Oni koji rade u proizvodnji medikamenata primaju 97.618 dinara.

(Blic/Sonja Todorović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja