ALAVI: Nezasiti hirurzi trpali su u džep po 6.000 evra!
Foto: Zorana Jevtic

Direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić tvrdi

ALAVI: Nezasiti hirurzi trpali su u džep po 6.000 evra!

Društvo -
U malverzacijama s dopunskim radom učestvovalo osam lekara, koji su zarađivali novac po četiri osnova, u aferu ukupno umešano 15 ljudi

BEOGRAD - Bivši direktor Klinike za kardiohirurgiju u Kliničkom centru Srbije prof. dr Mile Vraneš, njegov zamenik prof. dr Petar Đukić, kardiohirurzi prof. dr Dušan Velimirović i doc. dr Aleksandar Mikić samo su neki od lekara koji su, kad je direktor KCS bio Đorđe Bajec, mesečno zarađivali između 5.000 i 6.000 evra!Oni su dobijali novac po četiri različita osnova, a između ostalog i za operacije u dopunsko radno vreme u kojima čak nisu ni učestvovali, tvrdi prof. dr Miljko Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije.Lažna imena na spisku- Dve ekipe iz KCS sa po sedam-osam članova smenjivale su se i išle svake treće nedelje da operišu u Kliničkom centru u Nišu. Ekipu su činila dva-tri hirurga, anesteziolog, anestetičar, instrumentarka, perkuzer i jedna medicinska sestra za negu u šok-sobi. Hirurzi su za nedelju dana u Nišu dobijali dodatak od 2.000 evra, a istovremeno su primali zaradu kao nastavnici na Medicinskom fakultetu i plate u KCS kao da sve vreme rade. Pored toga, primali su i zaradu za dopunski rad. Zavisno od toga da li su u Nišu bili vođe ili samo deo tima, hirurzi su mesečno, po sva četiri osnova, zarađivali do 6.000 evra - kaže Ristić.On dodaje da je u Niš išlo ukupno 15 ljudi, s tim što je tehničko osoblje dobijalo manje novca. - Na kraju meseca pravljene su liste učesnika u dopunskom radu, koje je potpisivao profesor Mile Vraneš kao direktor Klinike za kardiohirurgiju. Operacije su rađene po podne kao dopunski rad, ali za naplatu su upisivani ne oni koji su ih radili već potpuno drugi ljudi, koji su u tom periodu bili u Nišu ili čak u Americi. Tokom dopunskog radnog vremena rađeno je između 15 i 20 operacija i radilo se po principu upiši tebe i mene. Hirurzi koji nisu dobijali novac za dopunski rad nisu smeli da se žale - ističe Ristić.Ojadili RFZOKako je Kurir već objavio, KCS je od početka 2010. do jula 2011. od RFZO nezakonito naplatio oko 360 miliona dinara za kardiološke operacije i za zarade zaposlenih u dopunsko radno vreme.

Svašta se dešavalo... Klinički centar Srbije
Svašta se dešavalo... Klinički centar Srbije

Aleksandar VuksanovićISPLAĆIVAO NOVAC BEZ UGOVORANa čelu RFZO, kad je KCS za dopunski rad nezakonito isplaćeno 359.938.132 dinara, bio je Aleksandar Vuksanović. Na osnovu čega je isplaćivao novac kada KCS nije imao ugovor sa RFZO o dopunskom radu, od Vuksanovića nismo uspeli da saznamo jer nije odgovarao na pozive.Dr Mile VranešSVE SAM RADIO PO NAREĐENJU BAJECABivši direktor Klinike za kardiohirurgiju dr Mile Vraneš tvrdi da nije radio ništa mimo zakona.- Sve što sam radio, radio sam po naređenju direktora KCS Đorđa Bajeca. Tačno je da sam išao u Niš jer je ministarstvo tražilo da se dole radi, ali taman posla da sam zarađivao po 6.000 evra. Dopunski rad je počeo Miljko Ristić još 2006. Liste o dopunskom radu svakog meseca su išle na kontrolu u KCS. Bože sačuvaj da sam bio na listi za operacije koje nisam radio. Ristić je sebe stavljao na program da operiše i u redovnom radu, a za to vreme je bio u Francuskoj. Neka se sve proveri.Dr Petar ĐukićTO SU SVE GLUPOSTIProfesor Petar Đukić tvrdi da nije naplatio nijednu operaciju.- To su gluposti. To bi bio kriminal. Ako sam upisan da sam radio operaciju, onda sam je i radio. Što se tiče Niša, to je sprovođeno po ugovoru između KCS i KC u Nišu i uz saglasnost Ministarstva zdravlja i RFZO. Nisam primao novac po četiri osnova.Dr Aleksandar MikićNIJE TAČNO DA SAM TOLIKO ZARAĐIVAOKardiohirurg doc. dr Aleksandar Mikić, koji je u spornom periodu bio šef intenzivne nege u KCS, negira Ristićeve tvrdnje.- Nije tačno da sam zarađivao 6.000 evra. Tačno je da sam išao u Niš, ali nisam uzimao pare po četiri osnova. Radio sam sve što mi je tada naređivao Vraneš, kao i sada Ristić. Sad sam izašao iz operacione sale i ne mogu o tome preko telefona.Dr Dušan VelimirovićSMEŠNE PRIČE I IDIOTIZMINavode direktora KCS Miljka Ristića negira i penzionisani kardiohirurg Dušan Velimirović.- To su smešne priče, idiotizmi. O čemu se tu radi? Čemu te afere? Nije tačno da sam zarađivao 6.000 evra mesečno. Ne želim o tome ni da govorim preko telefona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja