ALBANCI PROVOCIRAJU SRBE U MUŠUTIŠTU: Na sve načine žele da spreče povratak prognanih
Foto: Fonet

Sraman bilbord

ALBANCI PROVOCIRAJU SRBE U MUŠUTIŠTU: Na sve načine žele da spreče povratak prognanih

Društvo -

BEOGRAD - Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva od privremenih institucija samouprave u Prištini da hitno uklone bilbord postavljen u Mušutištu kod Suve Reke, kojim se na najdirektniji način raspiruje međunacionalna mržnja i obeshrabruju Srbi koji su izrazili spremnost da se vrate u to selo.

Vrhunac je cinizma da se u selu u kojem je sve što je srpsko praktično sravnjeno sa zemljom, uključujući crkvu s početka 14. veka, bilbordima ukazuje na navodna zlodela srpskog naroda. U Metohiji koja je najbrutalnije etnički očišćena od Srba ovakve poruke lokalnih albanskih ekstremista poprimaju nadrealan karakter, ocenila je Kancelarija za KiM

Iz godine u godinu, navodi se u saopštenju, Albanci u ovom delu Metohije uoči Velike Gospojine, seoske slave u Mušutištu, prave izgrede kako bi sperečili prognane Srbe da tog dana održe sabor.

Takođe, na organizovan način se već tri godine fizički sprečava realizacija povratka Srba u to selo, iako je dogovorom lokalne vlasti, privremenih institucija samouprave u Prištini i Evropske unije odobren povratak raseljenih i sagrađeno deset kuća za povratnike, istakla je Kancelarija za KiM.

Očekujemo da nadležni organi na Kosovu i Metohiji preduzmu sve potrebne bezbednosne mere kako bi obeležavanje Velike Gospojine 28. avgusta u Mušutištu proteklo bez incidenata i da se na Kosovu i Metohiji pokrene javna kampanja kako bi se prestalo sa fašističkom praksom javnih poziva na linč, a građani tog dela Srbije podstakli na pomirenje i suživot, navedeno je u saopštenju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track