ALEKSANDAR VULIN: Radno sposobni će morati da zarade socijalnu pomoć
Foto: Fonet

Novi zakon

ALEKSANDAR VULIN: Radno sposobni će morati da zarade socijalnu pomoć

Društvo -
Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je najavio da će radno sposobni korisnici morati da zasluže pomoć

DIVČIBARE - Novim zakonom o socijalnoj zaštiti biće regulisano da radno sposobni korisnici socijalne pomoći neće moći da je primaju neograničeno dugo i bezuslovno, jer to nije zanimanje, već ''ograničeno stanje nevolje'', rekao je Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Na stručnom skupu Asocijacije centara za socijalni rad, Vulin je naglasio da Srbija ima 146.000 radno sposobnih korisnika socijalne pomoći i da, prema njegovom mišljenju, oni zaista treba da se oduže bar nekim delom društvu, kao i da treba da uče i da se obrazuju.

"Videćemo i neka rešenja po kojima ćemo korisnike novčane socijalne pomoći zajedno sa nacionalnom službom za zapošljavanje radno angažovati, pa će NSZ raditi individualno angažovanje radno sposobnih korisnika novčane socijalne pomoći, dok se položaj dece, starih i onih koji nisu radno sposobni, ni na koji način neće promeniti", istakao je Vulin.

On je poručio da neograničeno primanje socijalne pomoći naše društvo ne može da prihvati i da se sada i teoretski i praktično dešava da neko može da doživi penziju primajući novčanu socijalnu pomoć.

''Ne možemo to da prihvatimo ni u finansijskom smislu, a i smatramo neodgovornim da čoveku ne pomognemo da pokuša da promeni svoj položaj", rekao je Vulin.

"Tu smo da pomognemo, nijednom detetu nećemo uskratiti novčanu socijalnu pomoć, ali zdrav i prav korisnik novčane socijalne pomoći će morati da razume da će za to morati da radi", poručio je Vulin.

On je rekao da se novi zakon odnosi na ljude koji rade u centrima za socijalnu zaštitu i da oni sada u potpunosti pišu Zakon o socijalnoj zaštiti, na osnovu njihovih iskustava, problema, potreba.

"Ovo je izuzetno važan zakon, koji reguliše 150 milijardi dinara, prava više od 700.000 ljudi, ovo je zakon bez koga ne može da se zamisli uređena i organizovana država", rekao je ministar rada.

Prema njegovim rečima, taj zakon sa jedne strane treba da rastereti Centar za socijalni rad, da radnicima u tim centrima olakša papirologiju, da ih pusti među ljude, a, sa druge strane, treba da razreši neke nejasnoće, ispuni neke pravne praznine.

"Za nadoknade za hraniteljske porodice do sada uopšte nismo imali zakonski osnov da ih isplaćujemo, sad ćemo imati i taj osnov. Takođe, biće pojačan inspekcijski nadzor, predlažemo da se direktori Centara za socijalni rad biraju po mnogo strožijim kriterijumima", poručio je Vulin, dodajući da će se puno stvari tim zakonom promeniti, i to na bolje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja