AMBASADOR KIRBI: Vlada Srbije napravila pozitivne pomake u privredi!
Foto: Beta

Pomoć SAD u ključnim reformama

AMBASADOR KIRBI: Vlada Srbije napravila pozitivne pomake u privredi!

Društvo -
Očekujem da do kraja godine budu usvojena i dva važna zakona - novi Zakon o planiranju i izgradnji i Zakon o inspekcijskom nadzoru, kazao je Kirbi koji smatra da će ta dva zakona omogućiti nove investicije, povećati finansijsku disciplinu i doneti uštede

BEOGRAD - Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je danas da je Vlada Srbije napravila mnoge pozitivne korake za poboljšanje uslova poslovanja čemu će, kako veruje, dodatno doprineti najavljeno usvajanje dva važna zakonska akta - o planiranju i izgradnji i o inspekcijskom nadzoru.

Kirbi, koji u Privrednoj komori Srbije (PKS) prisustvuje predstavljanju rezultata četvrte Ankete USAID-ovog projekta za bolje uslove poslovanja u Srbiji, ponovio je da će SAD nastaviti da pomaže Srbiju u ključnim reformskim procesima.

Kirbi je rekao da je vlada u prethodnom periodu donela važan Zakon o radu i povećala konkurentnost privrede, zatim učinila atraktivnijim ambijent za poslovanje, povećala zapošljavanje i smanjila nivo sive ekonomije koji je prebačen u legalne tokove.

"Očekujem da do kraja godine budu usvojena i dva važna zakona - novi Zakon o planiranju i izgradnji i Zakon o inspekcijskom nadzoru", kazao je Kirbi koji smatra da će ta dva zakona omogućiti nove investicije, povećati finansijsku disciplinu i doneti uštede.

Američki diplomata je rekao da privatni sektor u Srbiji ima veliki potencijal i da može da bude konkurentan, što nam pokazuju i veliki srpski izvoznici poput "Fijat automobila Srbije", "Kuper Tajersa" i drugih.

Srbiji je potreban veći obim stranih investicija, a malim firmama su potrebni izvori finansiranja, kaže Kirbi i navodi da su rezultati ovogodišnje ankete pokazali da 17 odsto firmi smatra da korupcija značajno utiče na njihovo poslovanje, što je, kako je rekao, značajno manje u odnosu na rezultate iz 2011. godine, kada je bilo 41 odsto, a 2012. godine 33 odsto.

On je naglasio da su inspekcije sada manje opterećenje za privredu i da su učesnici ankete naveli da je vreme koje njihove firme moraju da posvete radu sa inspekcijama smanjeno u proseku na 12 sati u 2014. godini, sa čak 70 sati koliko je bilo u 2011.

Posete inspektora su sve ređe i ove godine ih je bilo u proseku 1,6 u poređenju sa šest u 2011.Kirbi je rekao da u Srbiji i dalje ima problema sa birokratijom, kao i da čak 65 odsto firmi ne koristi spoljne izvore finansiranja, a svega jedan odsto njih korisit finansiranje putem lizinga.

On je takođe napomenuo da je i dalje prisutna siva ekonomija i spori sudski procesi, kao i da se 60 odsto firmi izjasnilo da se suočava sa negativnim posledicama regulatornog okvira.

Kirbi je takođe rekao da je inflacija već nekoliko godina u Srbii manja od dva odsto kao i da je devizni kurs prilično stabilan.

Privrednici se žale na više prepreka za zaduživanje - 91 odsto njih smatra da visoke kamatne stope i naknade banaka destimulišu zaduživanje, dok 77 odsto veruje da su zahtevi za sredstvima obezbeđenja kredita najveće ograničenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track