SKANDALOZAN POSTUPAK FIRME DUFRI: Selektivna obustava prodaje dnevnih novina i nedeljnika!
Foto: Marina Lopičić

Asocijacija medija o obustavi prodaje štampe na Aerodromu

SKANDALOZAN POSTUPAK FIRME DUFRI: Selektivna obustava prodaje dnevnih novina i nedeljnika!

Društvo -
Asocijacija medija podseća da se u Zakonu o javnom informisanju (sloboda distribucije), kao i u Krivičnom zakonu (član 148 i 149), mogu naći osnove za podnošenje tužbi protiv komapnije "Dufry" ili Aerodroma

Asocijacija medija, kao poslovno udruženje novinskih izdavača i informativnih portala, oštro osuđuje odluku menadžmenta kompanije "Dufry " da u svojim maloprodajnim objektima u zgradi Aerodroma Nikola Tesla selektivno obustavi prodaju dnevnih novina i političkih nedeljnika!

O ovoj odluci "Dufry" je obavestio distributere bez valjanog objašnjenja, koje do ovog trenutka nisu dobili ni izdavači. Asocijacija medija je odgovor potražila i kod uprave Aerodroma, posle čega je usledilo saopštenje u kojem se objašnjava da uprava Aerodroma nije odgovorna, a ni nadležna za ovakve postupke zakupca njihovog prostora. U dopisima distributera upućenim izdavačima navodi se da je u pitanju nerešen poslovni odnos između kompanije "Dufry" i Aerodroma.

Asocijacija medija upozorava da je ovim postupkom izdavačima novina i nedeljnika naneta velika finansijska šteta u trenutku kada se grčevito bore i ulažu velike napore da dođu do svakog novog čitaoca i kada im je svaki prodati primerak od velikog značaja. Uskrativši distribuciju novinskih izdanja od javnog značaja, što dnevne novine i nedeljnici jesu, preduzeće "Dufry" povredilo je osnovno pravo građana da budu informisani, kao jednu od najvažnijih tekovina demokratskog društva.

Asocijacija medija podseća da se u Zakonu o javnom informisanju (sloboda distribucije), kao i u Krivičnom zakonu (član 148 i 149), mogu naći osnove za podnošenje tužbi protiv komapnije "Dufry" ili Aerodroma, za nanetu štetu i najavljuje da će nastaviti pomno da prati ovaj slučaj u cilju zaštite prava svojih članica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track