ARHIEPISKOP JOVAN OHRIDSKI: Proces protiv mene je bio montiran
Foto: Kurir

Na slobodi posle 3 godine

ARHIEPISKOP JOVAN OHRIDSKI: Proces protiv mene je bio montiran

Društvo -
Ja to krivično delo i ne mogu da ponovim jer je ono bilo izmišljeno. Kako sam mogao da perem pare kojih nije bilo, navodi arhiepiskop

BEOGRAD - Arhiepiskop Jovan Ohridski (Vraniškovski) izjavio je da je proces za pranje novca protiv njega u Makedoniji bio montiran i da ga boravak u zatvoru nije promenio, već da će nastaviti da se bori za jedinstvo crkve.

"Ja sam ceo život posvetio svetlom i velikom cilju - borbi za jedinstvo crkve. Za takvu ideju se vredi žrtvovati. Energiju i vreme koje ulažem nisam uzalud potrošio. Zatvor me nije promenio, moja ubeđenja ostala su čvrsta. Jedino mi je stradalo zdravlje", rekao je vladika ohridski Jovan za Večernje novosti. On je rekao da mu je, prilikom izlaska iz zatvora, jedini uslov bio da ne ponovi isto krivično delo zbog kojeg je bio osuđen.

"Ali ja to krivično delo i ne mogu da ponovim jer je ono bilo izmišljeno. Kako sam mogao da perem pare kojih nije bilo? Ni sada nemam para pa ne mogu da napravim bilo kakvo krivično delo koje se naziva pranje novca. Svima je jasno da je to bio montiran proces i da nisam ništa mućkao sa bilo kakvim novcem", rekao je vladika.Prema njegovim rečima, boravak u zatvoru mu je samo ojačao duh i uverenje da je na pravom "Hristovom putu".

"Borim se za jedinstvo crkve i vere i te visoke vrednosti mi daju smisao životu", rekao je on.

Jovan Vraniškovski pušten je 2. februara na uslovnu slobodu iz zatvora Idrizovo kod Skoplja. Uslovna sloboda po rešenju Krivicnog suda u Skoplju traje do 23. marta 2017. godine.Vraniškovski je osuđen 2013. godine na višegodišnju zatvorsku kaznu po optužbi kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve (MPC) da je, dok je bio njen vladika, proneverio 250.000 evra.

Episkop Jovan je bio vladika MPC, ali je 2004. godine stupio u kanonsko jedinstvo sa SPC i predvodi Srpsku crkvu u Makedoniji.Nakon izlaska iz zatvora, na poziv ruskog patrijarha Kirila, otputovao je u Sankt Peterburg na lečenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track