SPC DALA ARTEMIJU JOŠ JEDNU ŠANSU: Pozivamo vas da krenete putem mira i jedinstva sa Crkvom
Foto: Fonet

Sabor uputio pismo razrešenom vladici, ako se ogluši, slede oštre mere

SPC DALA ARTEMIJU JOŠ JEDNU ŠANSU: Pozivamo vas da krenete putem mira i jedinstva sa Crkvom

Društvo -
U brizi za jedinstvo naše crkve, pravoslavne i svetosavske, kao i za spasenje vaše i vaših pristalica, pozivamo vas da krenete putem mira i jedinstva sa Crkvom, van koje nikome, dakle ni vama ni nama, nema spasenja

BEOGRAD - Iako se spekulisalo da bi raščinjeni vladika Artemije mogao da bude isključen iz Crkve, ali čak i anatemisan, Sabor SPC mu je dao još jednu šansu.Artemije je 2010. razrešen dužnosti episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog, ali se on već godinama oglušuje o takvu odluku i svoje pristalice okuplja u tzv. manastiru Svetog Nikolaja Miriklijskog u Loznici kod Čačka. Iz tog razloga Sabor SPC mu je juče uputio poziv za jedinstvo.

- U brizi za jedinstvo naše crkve, pravoslavne i svetosavske, kao i za spasenje vaše i vaših pristalica, pozivamo vas da krenete putem mira i jedinstva sa Crkvom, van koje nikome, dakle ni vama ni nama, nema spasenja - navodi se u pismu upućenom Artemiju.Dodaje se da je Crkva spremna da, ukoliko Artemije prihvati poziv, rešava pitanje njegovog kanonskog statusa u Crkvi, a da će, ako se ogluši o poziv, biti primorana da preduzme dalje mere. Sabor je odlučio da predstavnici SPC nastave pregovore sa nepriznatom Makedonskom pravoslavnom crkvom o njenom statusu.Pismo koje je Sabor uputio Artemiju sa pozivom da se vrati u kanonski poredak SPC, poslednja je prilika da se bivši vladika ponovo nađe pod okriljem srpske Patrijaršije. On je trenutno u zvaničnom statusu monaha bez manastira i blagoslova Crkve, ali sebe i dalje smatra episkopom. Ukoliko to ne učini, prema saznanjima "Novosti", Sabor SPC će mu izreći i najtežu sankciju koju ima na raspolaganju - trajno isključenje iz Crkve.Da li će prihvatiti patrijarhov poziv za pomirenje, bivši vladika Artemije u sredu nije ni potvrdio, niti demantovao.- Ne mogu ništa da komentarišem. Sačekajte da istekne rok i sve će biti jasno - kratko nam je rekao bivši vladika raško-prizrenski.Poglavar SPC i Artemije dopisivali su se i početkom prošle godine. Slično intoniran patrijarhov poziv bivši vladika je tada odbio, smatrajući da je SPC u "jeresi ekumenizma" i optužujući je da je odstupila od puta Svetog Save.Upućeni u crkvena zbivanja i u poslednjim potezu Sabora prema Artemiju prepoznaju nameru patrijarha Irineja i kruga njemu bliskih episkopa da reše što veći broj pitanja koja opterećuju crkvu. U istom cilju je i odluka Sabora da načelno odobri i nastavak dijaloga između predstavnika SPC i nepriznate crkve u Skoplju.Najviše crkveno telo imenovalo je i specijalnu komisiju za razgovore, koju će predvoditi mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Njeni članovi će biti vladike bački Irinej, zahumsko-hercegovački Grigorije i vikarni episkop David iz Ohridske arhiepiskopije.Stav Patrijaršije je da će dijalog i pozitivno rešenje ovog pitanja biti mogući samo ukoliko predvodnici raskola neizostavno obustave nepravedni progon arhiepiskopa Jovana, ali i obustave sve sudske procese protiv ostalih sveštenika vernih Ohridskoj arhiepiskopiji.

Razgovori o statusu nepriznate Makedonske pravoslavne crkve mogli bi da počnu već na leto. Po završetku Sabora najverovatnije će biti organizovan sastanak tehničke prirode, na kome će biti utvrđena dinamika sastanaka. Ključni akter u ovom procesu, međutim, biće Ruska pravoslavna crkva, uz čije posredništvo će razgovori biti vođeni. To će biti i razlog, kako se čuje u Patrijaršiji, za skoru posetu ruskog mitropolita Ilariona (Alfejeva), čiji će autoritet biti ključan za uspeh razgovora.

(B. K. - Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track