ATENTATOR NA PAPU U BEOGRADU: Ali Agdža govori o putu od Anadolije do pucnja u Rimu!

Drugi put u Srbiji

ATENTATOR NA PAPU U BEOGRADU: Ali Agdža govori o putu od Anadolije do pucnja u Rimu!

Društvo -
Ali Agdža bi trebalo da ostane u Srbiji četiri dana. Ovo je njegova druga poseta. Prethodno je bio u tadašnjoj Jugoslaviji 1980. godine

BEOGRAD - U Beograd dolazi Mehmet Ali Agža, atentator na papu Jovana Pavla II, 13.maja 1981. godine, kao gost izdavačke kuće koja je u Srbiji objavila njegovu autobiografsku knjigu "Obećali su mi raj". Ali Agdža bi trebalo da ostane u Srbiji četiri dana. Ovo je njegova druga poseta. Prethodno je bio u tadašnjoj Jugoslaviji 1980. godine.

"Knjiga Ali Agdže govori o njegovom životnom putu od malog turskog mesta iz Anadolije do pucnja 13. maja 1981.godine na trgu Svetog Petra u Rimu. Putu od seoskog čobančeta do ekstremnog fundamentaliste koji je po nagovoru imama bio spreman da žrtvuje svoj život u ostvarenju viših ciljeva.

Od nesuđenog učitelja, on postaje jedan od najsposobnijih članova terorističke grupe "Sivi vukovi". Osamdesetih godina prvi put doživljava neuspeh, prvi put u svom životu promašuje metu", kaže Miroslav Damjanović, direktor NNK internacional.

Agdža u autobiografskoj knjizi opisuje svoj susret sa Papom, odbijanje da podnese žalbu da presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor, odležanih 25 godina u italijanskom zatvoru, papin oproštaj, i povratak u Tursku gde ga je sačekala zatvorska kazna zbog ubistva Abdija Ipekdžija, direktora dnevnog lista Milijet.

Tri molbe za Agdžino pomilovanje odbijene su 1987. godine, a on je zatražio pomilovanje i 1996. godine, da bi se,tri godine kasnije, obratio papi molbom da interveniše kod italijanskih vlasti da ga pomiluju ,ili da dozvole rekstradiciju u Tursku. Pomilovan je 2000. odine i izručen Turskoj gde je trebalo da izdrži desetogodišnju kaznu zbog ubistva direktora Milijeta.

Iz zatvora "Kartal" u Istambulu Agdža izlazi 2006. godine, ali samo na devet dana, jer je morao da sa vrati iza rešetaka po nalogu Vrhovnog suda Turske zbog, kako je objašnjeno, greške počinjene u smanjenju kazne. Konačno, 18.januara 2000. godine, Agdža izlazi iz zatvora "Sinkan" na periferiji Ankare.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track