ATRAKCIJA: U Beogradu dijamant od 500.000 evra!
Foto: Marina Lopicic

Očajne žene uzdisale za skupim nakitom

ATRAKCIJA: U Beogradu dijamant od 500.000 evra!

Društvo -
Dragi kamen u obliku srca od 11,42 karata najveća atrakcija prodajne izložbe dragulja u našoj prestonici. Zainteresovanih još nema

BEOGRAD - Ženski uzdasi, oduševljenje, molbe i gužva obeležili su jučerašnje otvaranje prve izložbe dijamanata u Srbiji, koja će trajati do 23. decembra.

Bez pipanjaAtrakcija ove prodajne izložbe svakako je žuti dijamant u obliku srca „hart“ od 11,42 karata, čija je vrednost procenjena na pola miliona evra! Prodavci kažu da, zasad, nije bilo zainteresovanih.- Većina dijamanata je originalno bele boje, koja potiče od grafita, ali nekada sama priroda stvori dijamante druge boje, i to je izuzetno retko. Boja ovog kamena se stručno zove fensi diš. Na cenu dijamanata utiče njihova čistoća, veličina, da li je sečen, a bitna je i završnica - kaže Milan Blagojević, prodavac i serviser dijamanata, koji nije želeo da posetiocima izvadi dijamant iz vitrine kako bi ga bolje pogledali.

Odlična investicijaNa izložbi je, očekivano, bilo mnogo pripadnika obezbeđenja, a osim najrazličitijeg nakita pažnju posetilaca su privukli teniska loptica vredna 101.280 evra, helikopter od 67.190 i tijara, čija je cena 29.490 evra.Iako se među gostima moglo čuti šaljivo „nikada bliže nisam prišao tolikom novcu“, Avi Tavisal, osnivač kompanije „Izrael dajmond centar“, koja je jedan od organizatora izložbe, kaže da u Srbiji postoji uspešno tržište dijamanata.Dijamant nije samo ukras već i odlična investicija. Ljudi kažu da su skupi, ali ja se ne slažem. Dijamant možete da nosite svakog dana do kraja života, a to onda nije skupo. Istina je da su dijamanti maltene jedina stvar koja je večna - rekao je Tavisal, kroz smeh dodajući je „sreća da žene uvek žele još dijamanata“.

Anketa: Da li biste kupili najskuplji dijamant? Ana Nikolić, pevačica: Dijamanti me ne izdajuVolim dijamante, kako ne! Ko ih ne voli. Dijamanti nisu najbolji prijatelji, ali su svakako dobri. Na njih uvek možeš da se osloniš, nikad te ne izdaju. Volela bih da mogu sebi da priuštim takvo zadovoljstvo.Dragan Kojić, pevač: mnogo vrednije je zlatno srceNikad nisam držao dijamant u ruci, niti me to zanima. Nije zlato sve što sija i nije svaki sjaj zlato. Mnogo vrednije je imati zlatno srce i dobre prijatelje.Milutin Mrkonjić, političar: Ana ne voli drago kamenjeDijamanti me ne inspirišu, a ni Anu Bekutu. Nikad joj nisam davao takve poklone. Ona ne voli drago kamenje. Ana je skromna žena.Soraja, starleta: Nisu mi najbolji prijateljiVolim nakit, ali ne mogu reći da sam baš neki zaljubljenik u dijamante. Daleko od toga da su devojčini najbolji prijatelji. Dobar komad nakita je nešto što te ulepšava, ali nije nešto najvažnije u životu.

Grumen od 600 karata- Čak 80 odsto od ukupno iskopanih dijamanata koristi se u industriji, dok je samo 20 odsto dovoljno visokog kvaliteta da se od njega napravi nakit.- Dijamanti su nastali pre tri milijarde godina ispod Zemljine površine, od ugljenika pod uticajem visoke temperature- „Stogodišnji dijamant“, koji je deo blaga britanske krune, jedan je od najvećih izrezanih dijamanata od 273.85 karata- Grumen iz kojeg je nastao imao je čak 600 karata

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track