Babić: Preambula nije tema Stefanović: Preambulu će menjati
Foto: Nebojša Mandić

Babić: Preambula nije tema Stefanović: Preambulu će menjati

Društvo -
Ja samo želim da svi sednemo za sto i dođemo do rešenja dijalogom, i da svi mogu da delegiraju teme, ali ova Akciona grupa nije zbog Ustava formirana, rekao je Babić

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije, Zoran Babić izjavio je danas da promena Ustava Srbije, te ni njegova preambula u kojoj se pominje Kosovo, nisu tema Akcione grupe za reformu političkog sistema, dok je šef poslaničke grupe Demokratske stranke, Borislav Stefanović kazao da očekuje da će to biti tema i da će to pretrpeti izmene.

"U ovom trenutku tema Akcionog tima je reforma političkog sistema. Ja samo želim da svi sednemo za sto i dođemo do rešenja dijalogom, i da svi mogu da delegiraju teme, ali ova Akciona grupa nije zbog Ustava formirana", rekao je Babić.

Poslanik SNS, koji je šef Akcione grupe, rekao je da treba videti da li će to neko možda predložiti kao temu, i da će se tek u tom slučaju o tome i raspravljati. Babić nije hteo da konkretno odgovori da li SNS smatra da li da se promeni ili izbaci preambula Ustava, u kojoj se pominje da je Kosovo sastavni deo teritorije Srbije. Zamenik šefa poslaničke grupe vladajuće Socijalističke partije Srbije, Đorđe Milićević kazao je takođe da preambula nije tema kojom će se baviti. "Ako to povezujete sa onim što treba da čini i radi Akcioni tim, to nije tema. Mi smo jasno rekli i verujemo da će Akcioni tim imati snage i sposobnosti da započne neophodne političke reforme u Srbiji, a to znači da izađemo pred građane sa suštinskom reformom izbornog zakonodavstva", rekao je Milićević.

Milićević je ocenio da je politika Vlade Srbije o Kosovu potpuno jasna. Šef poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke, Borislav Stefanović je, međutim, rekao da Ustav i preambula svakako jesu tema i da je će to vlast morati da menja. "Ako je već formiran taj Akcioni tim, na čelu s Babićem, onda (Ustav i preambula) sigurno jesu tema za ovu vlast i smešno je kada pokušavaju da to u javnosti negiraju", rekao je Stefanović za Agenciju Beta. On je naveo da građani moraju znati da je preambula neobavezujući deo Ustava, da je to deklarativan, svečani, uvodni deo koji nema jednaku pravnu snagu kao ostatak Ustava, ali da je siguran da će biti promenjen deo o tome da je Kosovo neotuđivi deo Srbije. Stefanović je rekao da preambula treba uvek da postoji i da je DS za to da "formulacija ne bude tako eksplicitna i snažna, već da postoji drugi vid regulisanja našeg odnosa sa Kosovom - prihvatanjem postojanja Kosova, ali istovremeno neprihvatanje priznanja Kosova". "Ta formula nije lako dostižna, ali je moguće napisati je adekvatno", rekao je Stefanović novinarima. U članu 182. Ustava Srbije se navodi da "Republika Srbija ima Autonomnu pokrajinu Vojvodinu i Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohija". "Suštinska autonomija Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija urediće se posebnim zakonom koji se donosi po postupku predviđenom za promenu Ustava", piše u tom članu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track