BATUT: Broj obolelih od gripa u opadanju
Foto: Shutterstock

BATUT: Broj obolelih od gripa u opadanju

Društvo -

BEOGRAD - Od početka sezone Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" je prijavljeno 117.315 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što predstavlja veći broj obolelih u odnosu na isti period prošle sezone,a prijavljeno je i deset smrtnih slučajeva.

U odnosu na prethodnu nedelju, trend oboljenja sličnih gripu na teritoriji Srbije je u opadanju, za 1,7 puta, navedeno je na sajtu Batuta.

Do sada je Institutu prijavljeno deset smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od gripa, a svi umrli su bili hronični bolesnici i prethodno nisu bili vakcinisani protiv gripa, dok je za četiri osobe vakcinalni status nepoznat.

Potvrđena su dva tipa virusa influence: A(H3) i influenca tip B, a među laboratorijski potvrđenim slučajevima je najčešće zastupljen podtip virusa gripa A (H3).Najviša su od oboljenja sličnih gripu obolevala deca uzrasta do četiri godine, a potom u uzrastnoj grupi od pet do 14 godina.

Trenutno se registruje srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa i široka geografska rasprostranjenost oboljenja u populaciji. Prema pristiglim prijavama Institutu za javno zdravlje Srbije, do sada su potvrđeni slučajevi gripa sa teritorije Beograda, Južnobačkog, Raškog, Južnobanatskog, Pčinjskog, Jablaničkog, Mačvanskog, Severnobačkog, Srednjebanatskog.Zatim Severnobanatskog, Braničevskog, Zlatiborskog, Podunavskog, Pomoravskog, Sremskog, Kolubarskog, Zaječarskog, Nišavskog, Šumadijskog, Zapadnobačkog, Moravičkog, Pirotskog okruga i Kosovske Mitrovice.

Iz Batuta preporučuju da se jača imunitet, ali i da se izbegavaju bliski kontakti sa obolelim osobama, redovno peru ruke i izbegava dodirivanje očiju, nosa i usta prljavim rukama.

U predstojećem periodu posebnu pažnju treba obratiti na posete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smeštenim u gerontološkim centrima, a u posetu ići samo ako smo sigurni da nemamo neku respiratornu infekciju i izbegavati blizak kontakt.

Ukoliko osoba ima blagi oblik bolesti preporučuje se izolacija i nega kod kuće do oporavka, uz maksimalno ograničavanje svih kućnih i drugih kontakata.

BONUS VIDEO:

Savet: Kako se hraniti zimi?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track