BEBAC O SOLIDARNOM POREZU PORODILJA: Odluka Vlade Srbije dobra, ali procedura vraćanja novca loša
Foto: Shuter

Oštećeno 60.000 porodilja

BEBAC O SOLIDARNOM POREZU PORODILJA: Odluka Vlade Srbije dobra, ali procedura vraćanja novca loša

Društvo -
NOVI SAD - Roditeljski portal Bebac ocenio je da je odluka Vlade Srbije da se porodiljama vrati novac koji im je uzet na ime solidarnog poreza dobra, ali je kritikovao način i predviđenu proceduru za povraćaj tog novca.

"Vlada Srbije, Ministarstvo finansija i Poreska uprava zaboravili su da se izvine ženama zbog svog grubog propusta, ali umesto da svoj posao okončaju sami, od prevarenih žena sada traže da prikupljaju komplikovanu dokumentaciju, dokazuju i mole, da im se taj novac vrati", navodi se u saopštenju tog portala.

Portal Bebac ocenio je da država "dobro zna" koga je oštetila, jer je proteklih dana u medijima obelodanjeno da je u pitanju oko 60.000 žena i da znaju i koga moraju da obeštete i to bez komplikovanih procedura i papirologije.

"Naša preporuka je da oni koji su načinili štetu moraju i da je isprave, od početka do kraja, ne opterećujući pritom mame s malim bebama da prikupljaju papire i dokazuju da ih je država pokrala.

Njima je već dosta poniženja", naveo je Bebac. Kako se dodaje, dovoljno bi bilo da se u Poreskoj upravi pronadje kome je načinjena šteta, a da se zatim ženama omogući popunjavanje onlajn (online) formulara u kojem će dati lične podatke, podatke o firmi, primanjima i datume o uplati kumulativnih naknada za porodiljsko bolovanje.

"To je, uz uporeĐivanje sa podacima iz Poreske uprave, dovoljan dokaz da se radi o oštećenom licu. Jedino na taj način pokazali bi da su ozbiljni u nameri da vrate novac.

Na način koji su oni predložili, još uvek računaju na to da će komplikovanom procedurom odbiti majke da u periodu u kom su najviše angažovane oko bebe, jure za novcem koji su pošteno zaradile", dodaje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track