BEOGRAD OBOJEN ROZE: Muškarci trčali u štiklama centrom grada

Šetnja podrške

BEOGRAD OBOJEN ROZE: Muškarci trčali u štiklama centrom grada

Društvo -
Ambasador Majkl Kirbi je rekao da muškarci moraju ohrabrivati žene u svojoj okolini da obrate pažnju, ali da je najvažnije da žene budu svesne svoga tela. Svi mi imamo majke, ako smo dovoljno srećni supruge, ćerke... i svaka od njih ima dve dojke koje su u opasnosti, rekao je Kirbi

BEOGRAD - Trkom muškaraca na štiklama danas je u centru u Beograda počela šetnja podrške borbi protiv raka dojke koji je vodeći uzročnik smrti kod žena. Organizatori šetnje i ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručili su da je rad na prevenciji raka dojke izuzetno značajan pošto se ova bolest može lečiti ako se otkrije na vreme.

U Srbiji godišnje od raka dojke po zvaničnim podacima oboli oko 4.000 žena, ali ministar Lončar kaže da ima "minimum još 1.000 koje nisu došle kod lekara".

Lončar je rekao da akcije poput današnje koju su organizovali Fond B92, kompanija Ejvon (Avon) i američka ambasada, imaju veliki značaj pošto su bliže ženama kod kojih ponekad postoji strah od lekara.

Ambasador Majkl Kirbi je rekao da muškarci moraju ohrabrivati žene u svojoj okolini da obrate pažnju, ali da je najvažnije da žene budu svesne svoga tela. "Svi mi imamo majke, ako smo dovoljno srećni supruge, ćerke... i svaka od njih ima dve dojke koje su u opasnosti", rekao je Kirbi.

"To je bolest koja se može lečiti, posebno ako se obrati pažnja i obavljaju skrininzi i vodi računa u ranim fazama bolesti", rekao je Kirbi i podvukao da nije sramota razboleti se.

Glavni urednik B92 Veran Matić je rekao da je u proteklih sedam-osam godina na teritoriji cele Srbije podignuta svest o potrebi preventivnih pregleda. Lončar je rekao da akcije poput današnje šetnje i trke pomažu, i da se smanjuje broj obolelih, ali da Ministarstvo zdravlja nije zadovoljno.

"Zato ova akcija ne sme da bude jedina", rekao je Lončar, koji je naveo i da će strategija Ministarstva zdravlja biti da se mnogo više radi na prevenciji. U trci na štiklama učestvovalo je oko 20-tak muškaraca, a posle nje je Knez Mihajlovom krenula šetnja uz zvuke bubnjara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track