ZAKLJUČAK SASTANKA U BEČU: Bez jednostranih mera prema izbeglicama
Foto: Reuters

Ministri država Zapadnog Balkana saglasni

ZAKLJUČAK SASTANKA U BEČU: Bez jednostranih mera prema izbeglicama

Društvo -
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas u Briselu da je na sastanku ministara država zapadnobalkanske rute, Nemačke i Grčke, zaključeno da se ne preduzimaju jednostrane mere prema izbeglicama.

Takođe je ocenjeno da susret na vrhu EU-Turska, 7. marta, treba da omogući prodor u rešavanju izbegličke krize.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker potvrdili su ranije da će lideri Evropske unije održati 7. marta specijalni samit sa Turskom, na kojem će biti reči o izbegličkoj krizi.

Vulin je naglasio da Srbija u politici prema migrantima neće uvoditi jednostrane mere već da će slediti ono što čine druge zemlje, u saglasnosti sa domaćim i medjunarodnim pravom, vodeći uvek računa o nacionalnim i interesima srpskih gradjana.

Na pitanje novinara da li je na današnjem sastanku ministara došlo do približavanja i usaglašavanja stavova, imajući na umu kritike Berlina i Atine najnovijeg uvođenja ograničavanja ulaska izbeglica na zapadnobalkanskom putu, Vulin je rekao da to nije bio sastanak na kome se govorilo "ko jeste, a ko nije bio kriv".

"Pokušali smo da nađemo način da svi zajedno funkcionišemo, jer nijedna zemlja, bilo da je to Nemačka, Grčka ili Srbija, ne može ovo sama da reši", rekao je Vulin i dodao da se svaki jednostrani potez na kraju odrazi i na Nemačku i na Grčku i na Srbiju.

Vulin je rekao da je Srbija na današnjem sastanku dobila podršku za svoju politiku prema migrantima i za način na koji se bori sa posledicama izbegličke krize, a da je srpska strana izrazila spremnost da učestvuje u zajedničkom rešenju.

Vulin je rekao da do sada Evropska unija i Evropska komisija nisu uspeli da nadju jedinstveno rešenje za izbeglice i da je to najveći problem.

U Briselu je danas počeo dvodnevni sastanak ministara unutrašnjih poslova i pravde Evropske unije, na temu migrantske krize, a na marginama tog skupa održan je sastanak ministara država zapadnobalkanske rute, Nemačke i Grčke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track