BEZ MUKE NEMA NAUKE Verbić: Od ove godine teže do gimnazije!
Foto: Beta

Mnogi zanati ostali bez đaka

BEZ MUKE NEMA NAUKE Verbić: Od ove godine teže do gimnazije!

Društvo -
Ovog juna mali maturanti moraće više da se pomuče da upišu četvorogodišnje smerove i gimnazije. Svako novo odeljenje košta budžet dva miliona dinara godišnje. Zbog toga ćemo da budemo veoma racionalni, kaže ministar

BEOGRAD - Broj odeljenja za upis u najpopularnije srednje škole biće smanjen u odnosu na prethodne godine, najavio je ministar prosvete Srđan Verbić.

Ovog juna mali maturanti moraće više da se pomuče da upišu četvorogodišnje smerove i gimnazije. Ministar je najavio i mogućnost uvođenja praga znanja za upis u srednje škole, ali ne od ove godine. Prošle godine bilo je 12 odsto više slobodnih mesta nego potencijalnih učenika. Zbog toga su mnogi zanati ostali bez đaka, a gimnazije upisivali i loši učenici, pišu Novosti. "Svako novo odeljenje košta budžet dva miliona dinara godišnje. Zbog toga ćemo da budemo veoma racionalni i već za dve do tri nedelje objavićemo tačan broj odeljenja, koji će biti smanjen u odnosu na prošlu godinu. Imamo škole koje su previše popularne i u njima je prevelika gužva, dok mnoge druge škole ostaju sa polupraznim odeljenjima. Profili se gase jer za njih nema učenika", rekao je ministar Verbić na sastanku sa predstavnicima privatnog obrazovanja u Uniji poslodavaca Srbije.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Na početku ove školske godine gimnazije su upisavali i đaci sa dovoljnim uspehom, naveo je ministar Verbić.Na četvorogodišnje školovanje upisala su se i dva đaka sa prosekom manjim od 2,0. Bile su im zaključene sve dvojke i jedinica iz vladanja. Verbić je rekao da prosvetni sistem mora danas da školuje kadrove koji će Srbiji biti potrebni 2020. godine. Objasnio je da će ubuduće na lokalnom nivou biti razvijani planovi koje kadrove treba školovati. Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca, ocenio je da se investitori često žale da, kada otvore fabriku u nekom gradu, ne mogu da nađu radnike određenih profila.

Trend da se masovno upisuju medicinske, pravne i ekonomske škole, objasnio je Verbić, posledica je toga što roditelji žele da im dete ima zvanje u rukama, pa posle neka ide na fakultet. Zato su, naveo je Verbić, ove školske godine Pravni fakultet upisala 64 maturanta medicinskih škola. "Sistem u kojem iz svake škole može da se ide na bilo koji fakultet je neefikasan. Zato je važno da bude uvedena i velika matura, koja bi trebalo da se polaže od 2019.", zaključio je Verbić.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track