BEZBEDNOSNE SLUŽBE DELUJU: Zna se ko u Srbiji ima kontakt sa Islamskom državom
Foto: Profimedia

Nema velike opasnosti

BEZBEDNOSNE SLUŽBE DELUJU: Zna se ko u Srbiji ima kontakt sa Islamskom državom

Društvo -
Policajci ispred policijskih stanica opremljeni su dugim cevima da bi se predupredili svi eventualni teroristički napadi i osigurala bezbednost građana

Teroristički napad u Zvorniku je prodrmao regionJedan od ciljeva modernog terorizma je širenje panike i globalno gledano, taj cilj je postignut, jer se stekao utisak da nigde u svetu nismo sigurni. Na mapi Islamskog kalifata nalazi se i Srbija, ali su takvi napadi malo verovatni kod nas.

- Procene najvećih i najvažnijih obaveštajno bezbednosnih sistema na svetu kažu da Srbija ne spada ni u prvu trećinu zemalja koje su ugrožene tom vrstom napada - kaže profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić.

Ipak, posle napada na policijsku stanicu u Zvorniku, kada je ubijen srpski policajac, ispred stanica u Srbiji policija je naoružana automatskim oružjem, odnosno dugim cevima.

Vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović kaže da tako naoružanim policajcima nije cilj da spreče sam napad, ukoliko do njega dođe.

- Ovakva preventiva naše države je neophodna, mislim da je ona potpuno racionalna i duge cevi predstavljaju spremnost tih formacija, da li su policijske, vojne ili neke specijalne jedinice, za borbu protiv terorizma, ako do takve borbe dođe. Ako dođe do napada one nisu spremne da spreče sam napad, niti je njihov cilj da spreče sam napad.

Napad se sprečava na način o kome sam govorio, razmenom tih vitalnih informacija o formiranju grupa i njihovom eliminacijom, eliminacijom grupa, specijalnim operacijama koje će sprečiti da do takvih akcija uopšte dođe - navodi Stojadinović.

A da bi do napada moglo da dođe objavljuju mediji. Tako su kao moguće mete označeni festival u Guči i Egzit.

- Mnogi me pitaju da li da idemo na odmor, svima preporučujem, ako imaju novca idite na odmor, ako naše Ministarstvo spoljnih poslova proceni za neku destinaciju kao izuzetno rizičnu, onda nemojte ići na tu destinaciju, u ovakvom trenutku takvih procena nema, te priče ne idite u Guču na Egzit, da će biti dignuti u vazduh, da će biti napad, ko god želi neka ide slobodno i na u Guču i na Egzit - ističe Dragišić.

On dodaje da naše bezbednosne službe znaju ko su ljudi koji imaju kontakte sa pripadnicima Islamske države i da prate njihovo kretanje. Ipak, ne isključuje mogućnost da napad izvede neki pojedinac, koji nije pod nadzorom bezbednosnih službi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track