BEZOBRAZLUK: Taksu za RTS plaćaće i ko nema TV!
Foto: Shutterstock

Stiže nam 12 uplatnica

BEZOBRAZLUK: Taksu za RTS plaćaće i ko nema TV!

Društvo -
Svi građani koji imaju strujomer moraće da iskeširaju Javnom servisu po 500 dinara mesečno. Namet neće plaćati gluvi, slepi, invalidi i najsiromašniji penzioneri

BEOGRAD - Od 1. januara 2016. godine taksu za RTS i RTV plaćaće svi građani bez obzira na to da li imaju televizor u stanu ili ne.Naime, u obavezi da plaća 500 dinara mesečno biće svaki građanin koji u kući ili poslovnom prostoru ima merilo električne energije, ali se, za razliku od naplate nekadašnje pretplate, računi neće vezivati za račun za struju, već će medijski javni servisi slati posebne priznanice. Svaki građanin će do kraja godine na kućnu adresu dobiti 12 obrazaca za plaćanje takse za 2016.Kablovska je odvojenaSlobodan Kremenjak, advokat koji je učestvovao u pisanju medijskih zakona, objašnjava zašto će taksu plaćati i građani bez TV prijemnika:- Javni servis nema obaveze vezane samo za televiziju. Ljudi imaju mobilne telefone i druge medije kojima mogu da dođu do informacija koje im Javni servis obezbeđuje - navodi Kremenjak.Osim onih koji nemaju TV, pobunu zbog plaćanja takse planiraju i korisnici kablovske. Međutim, sagovornik Kurira naglašava da to što neko plaća kablovsku nema nikakve veze s Javnim servisom.- Plaćanjem kablovske dajete novac za prenos signala, odnosno za to da ne morate da imate antenu na krovu. Osim toga, kablovski operateri su uglavnom privatne kompanije koje pružaju samo tehničku uslugu - doturanje signala. Taksa je nešto sasvim drugo. Stav države je sledeći: „Ne morate da plaćate kablovsku, zašto to radite kad vam je država obezbedila besplatan digitalni signal. A ako želite više kanala, onda u redu, ali to je vaš izbor i ne oslobađa takse za Javni servis“ - kaže Kremenjak.Inače, samo malobrojni će biti pošteđeni plaćanja takse i to ukoliko žive sami ili su hranioci porodice, gluvi, slepi, osobe sa invaliditetom i korisnici novčane socijalne pomoći. U džepu će 500 dinara zadržati i penzioneri s minimalnim primanjima (oko 13.000 dinara), kao i vlasnici objekta koji se ne koristi, ako na drugoj adresi već plaćaju taksu. Od takse su izuzete i škole, bolnice, udruženja osoba sa invaliditetom i ustanove za smeštaj socijalno ugroženih, ali i diplomatsko-konzularna predstavništva (pod uslovom reciprociteta).Plaćamo mogućnostDirektor RTS Dragan Bujošević nije želeo da govori o ovoj temi. Zoran Popović, predsednik UO RTS, kaže da se taksa u svetu plaća za samu mogućnosti praćenja programa i da niko ne plaća taksu zato što poseduje jedan, dva ili pet prijemnika.

Šta čeka neplatišeKAMATA I ZAPLENA IMOVINE- Građane koji ne budu plaćali taksu čeka kamata na dug i „postupak naplate u skladu sa zakonom“- Pošto taksa spada u poresku kategoriju, Javni servis će moći prinudno da naplati potraživanja- RTS najpre šalje opomenu pred utuženje, a ukoliko tako ne nateraju građane da plate, predmet daju izvršiteljima- To bi, u krajnjem slučaju, moglo dovesti do zaplene imovine, ali i blokade dela primanja

REČ POZNATIHBranislav Lečić, glumacUvođenje takse samo je još jedan dodatni namet koji nam nije potreban. Svojevremeno sam bio i protiv plaćanja TV pretplate.Bora Čorba, muzičarBilo bi lepo da naprave bolji program, pa da se onda plaća. Ako je plaćanje obavezno, onda to neću izbegavati. Danica Maksimović, glumicaGospodin Toma je obećao da se neće plaćati, pa pitajte njega zašto se pretplata sada vraća. Daju nam lažna obećanja.

REČ NARODAVera Daković (63), penzionerkaNeću plaćati! Smanjena mi je penzija, sve je živo poskupelo. A od čega ćemo da živimo? Osim toga, plaćam kablovsku.Vladimir Živanović (35), psihijatarNeću plaćati taksu zato što je program katastrofa. Kada ponude program vredan plaćanja, spreman sam da ispunim tu obavezu. Marija Kralj (25), studentMislim da taksu za RTS ne bi trebalo da plaćaju oni koji plaćaju kablovsku. Kvalitet programa je mnogo loš i ne zavređuje da se plaća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track