Bista Nikole Tesle isporučena hotelu Njujorker
Foto: Tesla Science Foundation

Tesla Science Foundation

Bista Nikole Tesle isporučena hotelu Njujorker

Društvo -
U programu će učestvovati oko 30 raznih eksperata iz ove oblasti i ovaj program smatramo najvažnijim što dijaspora može i treba da uradi za Teslu. Bez Tesle u školama širom Amerike, svet nikada neće saznati pravu istinu – šta je Tesla uradio za čovečanstvo, kaže Nikola Lončar, predsednik Tesla Science Foundation iz Filadelfije

NJUJORK - Bista Nikole Tesle koju je uradio akademski vajar Bojan Mikulić iz Banja Luke juče je uručena menadžmentu hotela Njujorker na Menhetnu.

Bista će biti svečano otkrivena 10. januara 2015. i stajaće u centralnom Lobiju hotela, a istog dana biće održana i Tesla Konferencija sa ciljem da Tesla, konačno, uđe u školski program Amerike.

Juče je Teslinu bistu u ime Hotela primio Džo Kini, jedan od menadžera i veliki poštovalac našeg naučnika i njegovog dela. Tesla je živeo u Njujorker hotelu od 1933. – gde je umro na Božić 7. januara 1943. Uručenje biste, kao i Konferenciju i gala večeru u januaru sledeće godine, organizuju Nikola Lončar predsednik Tesla Science Foundation iz Filadelfije, Marina Švabić, Sam Mason, Zvezdana Scatt, Miloš Rastović, Dr Ljubo Vujović, Generalni konzul Srbije u Njujorku Mirjana Živković sa svojim saradnicima i otac Đokan Majstorović iz Crkve Sv. Save u Njujorku.

“U programu će učestvovati oko 30 raznih eksperata iz ove oblasti i ovaj program smatramo najvažnijim što dijaspora može i treba da uradi za Teslu. Bez Tesle u školama širom Amerike, svet nikada neće saznati pravu istinu – šta je Tesla uradio za čovečanstvo“ - kaže Nikola Lončar i dodaje:

“Do sada smo poklonili Tesline biste: Američkoj Ambasadi u Beogradu, gradovima Leskovcu i Banja Luci, Franklin Institutu u Filadelfiji, New Yorker Hotelu i gradu Rahvej u državi Nju Džersi. Imamo još tri biste i tražimo dobra mesta za njih.

U procesu smo izrade Tesla reljefa koji će biti izliven od bronze i to će biti naš poklon za prvih 100 škola u Americi koje uvedu Teslu u školski program, a svakoj školi koja da ime “Nikola Tesla” poklonićemo Teslinu bistu. Projekt je veoma ambiciozan, ali to je jedini način da Tesla uđe u školski program Amerike. Više o tome reći će eksperti 10. januara.”Poziv na učešće - Tesla Konferencija 10. januar 2015.Tema:

Tesla u školskom programu Amerike. Pozivamo sve zainteresovana da uzmu ušešće u Konferenciji i pripreme radove na ovu temu.Radovi za prijavu na Konferenciju treba da budu poslati najkasnije do 20. oktobra 2014. Odabrani radovi biće publikovani u knjizi-publikaciji koju pripremamo za januarsku Konferenciju, a odabrani učesnici dobiće prostor za predavanje na Konferenciji.

Uvođenje Tesle u škoski program je zamišljeno kao spoj nauke i umetnosti - da se kroz zanimljiv i slikovit način približi Teslina nauka i filozofija mladima.Tesla je motivacija za mnoge i naš program pre svega ima za cilj da motiviše mlade. Želja nam je da mladi shvate koliko će svet napredovati ukoliko se bude više primenjivala Teslina tehnologija, a njegove započete ideje realizuju.Pored Konferencije organizovaćemo u saradnji sa Nikola Tesla muzejom iz Beograda i izložbu o Nikoli Tesli.

Najboljim radovima i predavačima će biti dodeljena priznanja “Tesla spirit awards” i Nagrada predsednika Tesla Science Foundation na gala banketu koji će uz prigodan program biti održan isto veče.Uveče, pre gala banketa, otkrivanje Tesline biste u Lobiju hotela koja će tu biti stalno postavljena od 10. Januara 2015.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track