BITKA ZA PENZIJE: Ukinite KAZNENE POENE za odlazak u penziju pre 65. godine
Foto: Shutterstock

Pitanje uskoro pred Socijalno-ekonomskim savetom

BITKA ZA PENZIJE: Ukinite KAZNENE POENE za odlazak u penziju pre 65. godine

Društvo -

BEOGRAD - Socijalno-ekonomski savet trebalo bi na idućoj sednici da razmatra predlog o ukidanju penala za odlazak u penziju pre napunjenih 65 godina života.

Kako list navodi, tu inicijativu podneo je 2015. godine Savez samostalnih sindikata Srbije, ali iz različitih razloga nije stigla na dnevni red.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković rekao je da se zbog opstrukcije o tom predlogu nije ranije raspravljalo, iako je stalno na dnevnom redu.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

"Nekome ko ima 40 godina radnog staža i plaćao je doprinose sve vreme rada nepravedno je da se kada ode u penziju pre 65 godina starosti obračunavaju kazneni poeni", rekao je Vuković.On je kazao da je u redu, ako je država u krizi, da se, dok osoba ne napuni zakonom propisan broj godina, umanji penzija, ali čim se uslov ispuni treba dati punu penziju.

Vlada Srbije bi, prema njegovim rečima, trebalo da razmatra i inicijativu i da predloži amandman na Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Prema računici Samostalnog sindikata, penzioneri kaznenim poenima gube oko dve i po penzije godišnje. Zakon predviđa da se budućim penzionerima za svaki mesec nedostatka staža ili godina života penzija umanjuje 0,34 odsto. To je trajno umanjenje koje maksimalno može da iznosi do 20,4 procenta godišnje.

(Beta/Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja