BIVŠI OFICIR KFOR: Najveće laži koje sam čuo u životu su bile o Srbima
Foto: Ap Google +

O misiji na Kosovu

BIVŠI OFICIR KFOR: Najveće laži koje sam čuo u životu su bile o Srbima

Društvo -
Pokušavao sam da shvatim to proglašenje nezavisnosti i priču o veštačkoj naciji Kosovar koja ne postoji, video sam da ovde žive Srbi i Albanci, bilo je jasno da iza toga stoji nešto skriveno i da ovde ima pokušaja da se napravi nešto što se zove država, sa predznakom muslimanske države, navodi Žan Lik

BEOGRAD - Bivši oficir vojne misije NATO na Kosovu, a danas sveštenik jezuitskog reda u penziji, došao je u podeljeni grad na Ibru u posetu prijateljima, jer je, kako kaže “poželeo da se vrati na Kosovo“. Tom prilikom, on je ispričao kakve je sve utiske o Srbima poneo sa “svete srpske zemlje”.

Žan – Lik Amije (62) rođen u Bordou, zapadna Francuska, 2012. godine je došao u misiju na Kosovo, kao pripadnik Francuskog kontigenta, gde je u sastavu Multinacionalne brigade Kfora u bazi Novo selo, nadomak Vučitrna, kao rimokatolički sveštenik, služio u kapeli Hristonošca “Hristofora”.

– Sa stanovišta vere i onoga u šta verujem, mislim da moj dolazak na Kosovo nije bio slučajnost – rekao je ovaj “Hristov vojnik” kako još nazivaju Jezuite rimokatoličkog muškog reda.

– Vojni sveštenik ima dve funkcije: da bude savetnik u komandi, sarađuje kada je to potrebno sa medicinskim osobljem i proprati reakcije vojnika na sve što se dešava na terenu, razvijajući uporedo međusobno poverenje. Potpisujemo ugovore sa vojskom i imamo status oficira, a posao nam je da obezbedimo prisutvo katoličke crkve u vojsci i omogućimo vojnicima da ostvare svoje pravo na veru – kaže Žan – Lik koji je svoju misiju sveštenika pri vojsci započeo u akademiji za marince u Parizu, a potom 12 godina bio sveštenik u podoficirskoj školi žandarmerije u Poatjeu.

Za razliku od ostalih oficira, vojni sveštenik koji takođe ima status oficira ima i dvostruku odgovornost: podređen je komandantu kampa u kome služi i biskupu odgovornom za vojne sveštenike u matičnoj državi, objašnjava Žan – Lik.

Privilegija da ima pravo na prevodioca i da može “slobodno” da se kreće po Kosovu tokom misije otvorila je mnoga pitanja i pomogla mu da razume šta se dešava.

Krenuo je u obilazak pravoslavnih manastira i srpskih enklava koje u 21. veku. 50.000 Nato vojnika nisu mogli da zaštite.

Susret sa Srbima u enklavama je otvorio pitanje kakva je to država koju mi (Francuska) pomažemo? Upoznao sam ljude koji pate, koji ne žele nikoga da povrede, zabrinute za svoju neizvesnu budućnost jer nemaju ni ekonomsku ni pravnu zaštitu – kaže Žan – Lik .

– Ne može da se kaže da je ovo zemlja koja se brine o svim svojim stanovnicima i pokušava da nađe mesto za svakoga – dodaje on, prisećajući se razgovora sa hrvatskim ambasadorom, koji mu je svojevremeno rekao da se u Janjevu, gde je živela velika rimokatolička zajednica Hrvata, “eliminiše njihovo prisustvo” i da su iz cele zajednice radno angažovana sa redovnim mesečnim primanjem samo četvorica.

Žan-Lik koji je uživao u svojoj višednevnoj poseti, naveo je da su ga pravoslavni manastiri opčinili, posebno Visoki Dečani koji su “jedinstvo i spajanje Zapada i Istoka”, piše Telegraf.

-Ne znam šta mi je odredio dobri Bog, voleo bih da dođem ponovo – kaže Žan-Lik, koji ima želju da radi na “duhovnoj razmeni i kulturnoj saradnji”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track