BLAGOJEVIĆ: U aprilu počinje rešavanje problema klizišta, nasipi ojačani
Foto: FoNet Nenad Djordjevic

Sistemski problem rešavanje problema

BLAGOJEVIĆ: U aprilu počinje rešavanje problema klizišta, nasipi ojačani

Društvo -
Dobro je što ćemo konačno postati svesni rizika i opasnosti koja nam preti od poplava. Dobro je što je država konačno, posle više decenija, preuzela inicijativu i što se tome sada pristupa na organizovan i sistemski način", rekao je Blagojević

BEOGRAD - Država prvi put, posle više decenija, ima sistemski organizovan pristup rešavanju problema poplava i klizišta, izjavio je danas direktor Kancelarije za obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević.

On je istakao da su ojačani objekti za zaštitu od poplava na više od 100 lokacija "koji su jači nego tokom majskih poplava", i poručio da će u aprilu početi saniranje 58 klizišta koji ugrožavaju puteve.

"Dobro je što ćemo konačno postati svesni rizika i opasnosti koja nam preti od poplava. Dobro je što je država konačno, posle više decenija, preuzela inicijativu i što se tome sada pristupa na organizovan i sistemski način", rekao je Blagojević za RTS.

Prema njegovim rečima područja kojima preti poplava bezbednija su nego u maju prošle godine.Kako je objasnio na više od 100 lokacija ojačani su objekti za zaštitu od poplava, a formiran je i sistem u kojem ta kancelarija i JP "Srbijavode" rade zajedno na tom problemu.

On je kao primer izuzetka naveo bedem na reci Ribnici u Kraljevu, za čiju izgradnju je norveška vlada poklonila 50.000 evra, a kojeg je ta reka srušila tokom vikenda.

"Nije se išlo preko kancelarije ili "Srbijavoda", već je lokalna samouprava radila šta je znala i umela. To očigledno nije urađeno kako treba. To nije samo bruka, već su potrošene i pare i vreme, a problem nije rešen, već je ponovo ugrožena bezbednost ljudi", rekao je Blagojević.

On je podsetio da je za postojeće projekte zaštite od poplava obezbeđeno 70 miliona evra, ali da je sada potrebno početi s razvojem novih projekata.

"Tu nema rešenja preko noći", konstatovao je Blagojević.

Kada je reč o klizištima, Blagojević je istakao da je to, takođe, višedecenijski problem koje su, kako je rekao, poplave iz maja prošle godine učinile još većim.

On je dodao da će država teško obezbediti novac za njihovu kompletnu sanaciju "makar ne u skorije vreme".

"Sada imamo obezbeđena sredstva Ujedinjenih nacija, iz japanske donacije, da se uradi katastar klizišta, odnosno detaljan opis svakog klizišta. Posle toga može da se krene u rešavanje prioritetnih problema", zaključio je Blagojević.

( Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja