BOROVČANIN IZABRAN ZA EVROPSKOG MLADOG POLITIČARA REGIONA: Mladi moraju da budu prioritet Srbije!
Foto: Evropski Mladi Političar Regiona, Nenad Borovčanin

Veliko priznanje

BOROVČANIN IZABRAN ZA EVROPSKOG MLADOG POLITIČARA REGIONA: Mladi moraju da budu prioritet Srbije!

Društvo -
“Zato je neophodno da sve aktuelne politike regiona postave mlade u vrh svojih prioriteta, zbog čega je Vlada Republike Srbije donela Nacionalnu strategiju za mlade i napravila značajan iskorak na polju brige o omladini

Državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin, koji je proglašen za “Evropskog mladog političara regiona”, pozivao je mlade regiona da se probude i pokrenu u širenju duha tolerancije i međusobnog uvažavanja, te da se ne ustručavaju da podignu glas protiv onih koji govore jezikom šovinizma i mržnje.

“Živimo na prostorima gde se sadašnje generacije oporavljaju od svoje mladosti i ožiljaka rata tokom devedestih godina“, ukazao je Borovčanin na svečanoj akademiji Evropskog pokreta u BiH na kojoj mu je dodeljeno visoko priznanje, i istakao da ni u periodu posle rata nije bilo preteranog prosperiteta, već socijalno-ekonomskog sunovrata.

On je primetio da su taj period obeližele poplave nestručnosti, nemorala i neznanja, koje su kao posledicu ostavile društveni mulj, koji će mlade generacije očistiti i stvoriti društvo u kojem im glavna životna ambicija nece biti odlazak iz zemlje.

“Zato je neophodno da sve aktuelne politike regiona postave mlade u vrh svojih prioriteta, zbog čega je Vlada Republike Srbije donela Nacionalnu strategiju za mlade i napravila značajan iskorak na polju brige o omladini. Naš sledeći veliki izazov jeste sprovođenje Stategije, kako bi mladi osetili prosperitet i mogućnost ličnog i društvenog napretka u mestima gde su rođeni“, poručuje državni sekretar.

Prema njegovim rečima, za prosperitet je potrebna stabilnost i jedinstvo celog regiona, te saradnja i tolerancija bez obzira na različitosti, zbog čega se Borovčanin zalaže da tolerancija postane deo našeg mentaliteta, koji se prirodno formira u mladosti.

“Sa ovog mesta pozivam sve mlade regiona da se probude i pokrenu u širenju duha tolerancije i međusobnog uvažavanja, te da se ne ustručavaju da podignu glas protiv svih onih koji govore jezikom šovinizma i mržnje. Mlade treba učiti da je prirodno voleti sebe, svoju porodicu i svoj narod, ali je isto tako prirodno i voleti svog komšiju bez obzira na na to što je različite vere, nacije i ostalih opredeljenja“, poručuje državni sekretar.

“Mladi regiona možda različito izgovaraju “belo” i “bijelo“, ali ono što je sigurno je da će nam “crno” biti svima isto ako ne budemo sarađivali, povezivali se i uvažavali“, zaključio je Borovčanin.

Evropski pokret u Bosni i Hercegovini tradicionalno od 2005. godine obeležava Dan Evrope u BiH dodelom priznanja najistaknutijim pojedincima i kolektivima koji su dali značajan doprinos razvoju društva ili internacionalnoj promociji Bosne i Hercegovine. Priznanja se dodeljuju predsednicima i ministarima država, predstavnicma diplomatskog kora, političarima, uglednim preduzetnicima i kompanijama, NVO aktivistima, sportskim kolektivima, obrazovnim i drugim društvenim institucijama BiH, država regiona i Evrope, ali i ostatka sveta, a dosadašnji nosioci su i visoko rangirani predstavnici Rusije, SAD, Malezije, Turske,Vatikana i Japana.

Odbor za odlikovanja sastavljen od 15 eminentnih ličnosti jednoglasno je Nenada Borovčanina izabrao za „Evropskog mladog političara regiona“, zbog ohrabrivanja mladih na inicijativu i ulivanja nade u regionalnu saradnju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track