BRATSTVO I JEDINSTVO: Vozom prijateljstva od Maribora do Kraljeva
Foto: Nemanja Pancic

Sećanje na prognane Slovence

BRATSTVO I JEDINSTVO: Vozom prijateljstva od Maribora do Kraljeva

Društvo -
Voz prijateljstva bi svake druge godine išao iz Slovenije u Srbiju i obrnuto a krajnje stanice bi bile Maribor i Kraljevo.Učesnici voza bi bile porodice bivših izgnanika i njihovih domaćina, kao i njihovi potomci, privrednici, sportski i kulturni klubovi

MARIBOR - Povodom 70 godina od povratka bivših slovenačkih izgnanika iz Srbije danas je u Staršu kod Maribora pokrenuta inicijativa da se između Slovenije i Srbije organizuje voz "Prijateljstva" slilčan nekadašnjoj manifestacija voz "Bratstva i jedinstva".

Župan opštine Starše Bojan Kirbiš i predsednik Opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković uputiće poziv svim opštinama u Sloveniji iz kojih su izgnani Slovenci u junu 1941. godine u Srbiju i srpskih opštinama koje su ih primile da se organizuje ta manifestacija.

Kako je izjavio župan, iz Slovenije je tada proterano 7.125 građana koji su odbili germanizaciju i svi oni našli su utočište u Srbiji, odakle su se pre 70 godina vratili u svoje domove. Mirković je povodom opštinskog praznika Starša rekao da je u rudničko takovski kraj siglo više od 300 izgnanika, i da veze i prijateljstvo porodica koje su provele ratne dane zajedno i sada traje.

Voz prijateljstva bi svake druge godine išao iz Slovenije u Srbiju i obrnuto a krajnje stanice bi bile Maribor i Kraljevo.Učesnici voza bi bile porodice bivših izgnanika i njihovih domaćina, kao i njihovi potomci, privrednici, sportski i kulturni klubovi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track