BURNO NA SEDNICI VLADE Vučić: Prevario si me za Tanjug! Tasovac: Ti si bio za taj zakon!
Foto: Zorana Jevtić

Premijer besan na ministra kulture

BURNO NA SEDNICI VLADE Vučić: Prevario si me za Tanjug! Tasovac: Ti si bio za taj zakon!

Društvo -
Ivane, ubeđivao si me da ne možeš u Sarajevo da bi ostao da braniš agenciju. Nisam te video ni na jednim vestima kako to radiš, poručio mu predsednik Vlade

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić oštro je kritikovao Ivana Tasovca zbog odluke o gašenju novinske agencije Tanjug. Ministra kulture Vučić je optužio da je i ovog puta podmetnuo njegova leđa umesto svojih!

- Hoću zbog stenograma i istorije da kažem koliko sam razočaran onim što se desilo oko Tanjuga - rekao je premijer. On je, obraćajući se direktno ministru Tasovcu, rekao:

- Ti i Saša Mirković ste me ubeđivali da je to važno, potrebno i reformski. Tražio si da ne ideš u Sarajevo kako bi ostao ovde da braniš i obrazložiš odluku. Noćas sam gledao vesti, nigde te nisam video, samo sam čuo nemušto objašnjenje Saše Mirkovića, gde se poziva na tačku 141, pa ne razumem tačno zašto nisi išao u Sarajevo - naveo je predsednik Vlade Srbije.- Iako sam ja bio protiv gašenja Tanjuga, a ti Tasovac za.... Ti, Tasovče, nisi podmetnuo svoja leđa, podmetnuo si moja leđa, kao i obično - zaključio je premijer.Ljajić: Žao mi jeMinistar trgovine Rasim Ljajić juče nije želeo da komentariše ovaj sukob, ali je poručio da mu je žao što je došlo do gašenja Tanjuga.- Žao mi je što se niko nije javio na konkurs i kupio Tanjug jer ova novinska agencija predstavlja veliki brend koji je godinama dobro radio i upošljavao veliki broj ljudi - kratko je poručio Ljajić.Gašenje Tanjuga osudila su i novinska udruženja. Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS), ocenio je da je gašenje Tanjuga posledica nezainteresovanosti i nesposobnosti menadžmenta države, ali i ministarstava kulture i privrede.- Odredbe zakona su poznate, ali gašenje Tanjuga moglo je da se spreči tako što bi zaposlenima bile ponuđene besplatne akcije - kaže Brajović.Država nespremnaSvetozar Raković, generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), poručio je da se zakon mora poštovati, ali da je očigledno da se država nije na vreme pripremila za privatizaciju medija.

Tužan kraj novinske agencije... Zgrada Tanjuga u Beogradu
Tužan kraj novinske agencije... Zgrada Tanjuga u Beogradu

TASOVAC: VUČIĆU, TI SI BIO ZA TAJ ZAKON!

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac izjavio je da je premijer Srbije Aleksandar Vučić bio protiv gašenja novinske agencije Tanjug, ali ne i protiv poštovanja zakona.- Najpre moram, ne zbog istorije, nego zbog istine i elementarnog poštenja da potvrdim navode medija s današnje sednice Vlade. Od reči do reči su tačni - rekao je Tasovac, a saopštilo ministarstvo.On je naveo i da potvrđuje da je premijer bio protiv gašenja Tanjuga, ali ne i protiv poštovanja zakona.- Uz puno poštovanje njegovih razloga - od kojih je sudbina 180 zaposlenih verovatno bila na prvom mestu - moram da kažem da sam ja bio za poštovanje zakona i svako postupanje koje je u skladu sa zakonom. To ne znači da ja lično nisam zabrinut za zaposlene u Tanjugu, kao i sve ostale zaposlene u državnim medijima koji nisu našli kupca - kazao je Tasovac i dodao da taj lični osećaj nikako nije mogao niti je trebalo da spreči dosledno sprovođenje medijske strategije usvojene 2011. godine, uz saglasnost i učešće svih novinarskih i medijskih udruženja.Tasovac je podsetio „one koji kukaju i napadaju Vladu“ da je dužnost države bila je da izađe iz vlasničke strukture medija i omogući ravnopravnu i fer tržišnu utakmicu.On je naveo da su medijski zakoni usvojeni u avgustu 2014, što znači da su mediji imali punih 15 meseci da se pripreme za proces privatizacije.
Kori u klin, Dušan u ploču... Ministri Udovički i Vujović
Kori u klin, Dušan u ploču... Ministri Udovički i Vujović

FAJT 2 Potpredsednica Vlade tužila kolegu ministra

KORI UDOVIČKI: VUJOVIĆ NE OTPUŠTA, VEĆ PRIMA NOVEBEOGRAD - Kori Udovički, potpredsednica Vlade Srbije, izjavila je da u otpuštanju činovnika najviše problema ima s Dušanom Vujovićem, ministrom finansija, jer on traži da dodatno zaposli ljude.- Natežemo se s ministarstvima u vezi sa brojem zaposlenih. Jedino Ministarstvo finansija, koje još pokušava da poveća broj zaposlenih, pravi problem. Morala sam da ih tužim, ali mislim da ćemo se dogovoriti da ne bude povećanja - rekla je Udovički.Potpredsednica Vlade je na insistiranje novinara kazala da će početi pripreme za otpuštanje otprilike dve trećine od 9.000 zaposlenih, koliko je višak u državnoj upravi, i isto toliko od 5.500 zaposlenih na lokalu.Ministarka državne uprave i lokalne samouprave rekla je na regionalnom investicionom samitu da će broj otkaza, kad konačno bude doneta odluka, biti objavljen na sajtu Vlade, ali i istakla:- Meni ne verujete, a nemamo snage više da objašnjavamo. Objavljujem da ću objaviti konkurs za agenciju koja će se baviti objašnjavanjem tog podatka - poručila je Udovički. Inače, Vujović, prema informacijama Kurira, želi da zaposli još 700 činovnika. On lično se nije oglašavao ovim povodom, ali su iz njegovog kabineta poručili:- Ministar nije tražio primanje novih 700 radnika za potrebe Ministarstva.

Premijer ogorčenNA SEDNICI PROZVAO I DRUGE MINISTRENa jučerašnjoj sednici Vlade premijer Aleksandar Vučić je, pored Ivana Tasovca, opomenuo i druge ministre, zamerajući im da više vole da soliraju nego da se osećaju kao deo tima.- One koji su samostalni strelci, one koji neće da budu deo tima i da idu negde s Vladom zato što nisu u prvom planu, a rezultati su im nevidljivi, a to se sad ne odnosi na tebe, Tasovče, njih molim da se tako ne ponašaju. Jasno vam je da vas neću moliti ni za šta - rekao je Vučić na sednici Vlade po povratku iz Sarajeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track