ČAČAK: Dobila državljanstvo Srbije posle 20 godina od bekstva iz Albanije
Foto: KURIR

Ispravljena nepravda

ČAČAK: Dobila državljanstvo Srbije posle 20 godina od bekstva iz Albanije

Društvo -
Konačno je rešen problem sa kojim se moj suprug i ja borimo već dve decenije. Sada je sve mnogo lakše, postala sam Srpkinja i po papirima, a to sam uvek bila u duši, kaže Persa Bacić

ČAČAK - Persa Bacić iz Donje Trepče kod Čačka, rođena u porodici Popović u selu Vraka kod Skadra konačno je, posle 20 godina, dobila državljanstvo Srbije i tako postala Srpkinja "na papiru", što je, kako kaže, uvek bila u duši.

Persa i njen suprug su u ponedeljak počeli štrajk glađu u blizini Vlade Srbije, juče se vratila u mesto boravka, a jutros joj je uručen papir kojim je potvrđeno da je stekla državljanstvo Srbije. Persa je rekla da je presrećna, da zahvaljuje svima nadležnima, i da je, iako državljanstvo pokušava da dobije već 20 godina, iznenađena.

“Konačno je rešen problem sa kojim se moj suprug i ja borimo već dve decenije"", kaže Persa Bacić dodajući da joj ju je uvek saslušao, a svojim tekstovima o njenom problemu i mnogo pomogao Gvozden Otašević, novinar Politike.

Persa je rođena u Albaniji, u porodici Popović u selu Vraka kod Skadra, u kome živi mnogo Srba. Ona je po rođenju dobila ime Drita i albanizovano prezime Popaj, u skladu sa tadašnjom politikom albanske države koja je negirala nacionalne i etničke posebnosti drugih naroda. Njenom ocu je čak pretilo i zatvaranje jer je ćerki dao srpsko ime. Preko planinskih vrleti, 1989. godine je sa još nekoliko Srba, nelegalno prešla u Crnu Goru u potrazi za boljim životom, a nakon zatvora naselila se na Kosovu i Metohiji i udala za Desimira Bacića sa kojim ima troje dece.

Pred vihorom rata 1999. godine pobegli su na sever i 2005. se naselili u Donjoj Trepči, ali teškoćama nije bio kraj, jer Persa nije zvanično bila građanin ove države. Desimira je snašla nesreća u kojoj je ostao bez jedne noge, a Persa je ostala bez posla jer nije imala državljanstvo Srbije.

“Nisam smela da izađem iz kuće bez papira, bila sam kao u kućnom pritvoru. Sada je sve mnogo lakše, postala sam Srpkinja i po papirima, a to sam uvek bila u duši”, istakla je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja