ČEKA SE ODLUKA USTAVNOG SUDA: Ponovo otkazana Izborna skupština Advokatske komore Beograda
Foto: Marina Lopičić

Advokati negoduju

ČEKA SE ODLUKA USTAVNOG SUDA: Ponovo otkazana Izborna skupština Advokatske komore Beograda

Društvo -

BEOGRAD - Izborna skupština Advokatske komore Beograd koja je nakon više odlaganja bila predviđena za 21. januar ponovo je otkazana, što je izazvalo negodovanje brojnih advokata koji traže da se ta odluka suspenduje i da se izbori održe

Naime, predsednik AKB Slobodan Šoškić doneo je 5. januara odluku da se Skupština na kojoj će biti izabrani predsednik i svi organi Komore odloži do konačne ocene Ustavnog suda o ustavnosti i zakonitosti člana 34. novog Statuta AKB koji izglasan u seprembru.

Slobodan Šoškić, Foto: Beta
Slobodan Šoškić, Foto: Beta

Izborna skupština AKB koja je bila zakazana za 3. decembar je odložena jer je Ustavni sud 24. novembra doneo privremenu meru, kojom je suspendovao dejstvo osporene odredbe novog Statuta AKB o uskraćivanju prava da biraju i budu birani advokati koji su zaposleni u ortačkim kancelarijama.

TEŠKA KORUPCIJA: Namešteni izbori za branioce po službenoj dužnosti

Sadašnje rukovodstvo Komore smatra da se Izborna skupština zbog toga mora odložiti do konačne odluke Ustavnog suda, uz upozorenje da nepostupanje po njegovim nalozima povlači za sobom sankcije krivične i nekrivične prirode.

NA SKUPŠTINI 3. DECEMBRA: 9 kandidata bori se za predsednika Advokatske komore Beograda

Pet Šoškićevih protivkandidata planira danas u 13 sati da podnese inicijativu za ukidanje odluke o odlaganju Izborne skupštine u prostorijama AKB. Ustavni sud je objavio da je pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti odredaba člana 34. stav 2, stav 4. u delu koji glasi "i drugih prikupljenih podataka" i stav 5. Statuta AKB. Ustavni sud navodi i da je "obustavio izvršenje pojedinačnog akta ili radnje preduzete na osnovu osporenih odredaba navedenog Statuta".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track