CIKLON STIŽE U SRBIJU: Večeras se spremite za oluju, grad i nevreme!
Foto: Kurir/Dragana Udovičić

Očekuje nas i crvena kiša

CIKLON STIŽE U SRBIJU: Večeras se spremite za oluju, grad i nevreme!

Društvo -

BEOGRAD - Obilni pljuskovi propraćeni grmljavinom, grad i olujni vetar zahvatiće veći deo Srbije i to večeras!

Meteorolog Đorđe Đurić navodi da će u poslepodnevnim časovima atmosfera biti veoma nestabilna pa će u kratkom intervalu pasti i do 20 mm kiše po metru kvadratnom.

- Ovakvo stanje atmosfere zajedno sa kombinacijom niskog vazdušnog pritiska, slabog strujanja i povećane količine vlage biće idealni za razvoj jačih vertikalnih ili grmljavinskih oblaka, što će u većini predela usloviti lokalne pljuskove sa grmljavinom. Na pojedinim lokacijama očekuju se i grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnijim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu palo i do 20 mm kiše po metru kvadratnom, što se smatra veoma obilnom količinom padavina za kratko vreme - objašnjava Đurić i dodaje da se tek u toku večeri u zapadnim, a tokom noći i u ostalim predelima Srbije očekuje postepeno smiravanje vremena i razvedravanje.

Prema njegovim rečima vremenske neprilike propraćene gradom, očekuju se uglavnom na istoku i jugoistoku Srbije, tačnije u Pomoravlju, Nišu, Leskovcu i Kruševcu.

Međutim, tu nije kraj nepogodama jer nas na sve ovo očekuje i "prljava" ili "crvena" kiša!

Kako ističe Đurić iznad centralnog Mediterana danas se nalazi ciklon, odnosno polje niskog vazdušnog pritiska, koji se prethodnog dana premeštao sa Atlantika preko Pirinejskog poluostrva i na svom putu doneo obilne padavine Španiji i Portugaliji, ali i relativno sveže vreme, prenosi Alo.

- Ovaj ciklon već od ranih jutarnjih časova u većem delu Srbije uslovljava oblačno i sparno vreme. U njegovom prednjem delu sa juga struji topao vazduh. Ovo strujanje je pokupilo i velike količine peska iz Sahare, pa je u oblasti Jadrana već padala crvena kiša. I na području Srbije biće kiše sa česticama peska iz Sahare, što će biti vidljivo na vozilima i prozorima. U sklopu ciklona podignu se velike količine peska iz Sahare u više slojeve atmosfere. Vazduh prelaskom preko Mediterana postaje bogat vodenom parom, što Italiji, Jadranu i Balkanu, ali i Srbiji može da donese obojenu ili crvenu (žutu, prljavu) kišu - kaže Đurić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track