ČULI ZA NOVU RUTU: Prvi migranti iz Kanjiže krenuli prema Šidu
Foto: AP

Prvih 50

ČULI ZA NOVU RUTU: Prvi migranti iz Kanjiže krenuli prema Šidu

Društvo -
predsednik Skupštine opštine Kanjiža Robert Lacko rekao je da se i dalje očekuje priliv izbeglica koji se trenutno nalaze na srpsko-mađarskoj granici kod Horgoša, kao i autobusa iz Beograda, mada mnogo manje u odnosu na prethodne dane

SUBOTICA - Iz prihvatnog centra za izbeglice u Kanjiži danas prepodne krenuo je prvi autobus sa 50 izbeglica u pravcu Šida i granice sa Srbijom, izjavio je predsednik Skupštine ove opštine Robert Lacko.

Kako prenosi televizija M1, on je za agenciju MTI rekao da se i dalje očekuje priliv izbeglica koji se trenutno nalaze na srpsko-mađarskoj granici kod Horgoša, kao i autobusa iz Beograda, mada mnogo manje u odnosu na prethodne dane.

Kako se navodi, trenutno se u kampu odmaraju oni koji su obavešteni da ne mogu dalje u Mađarsku, ali ipak čekaju mogućnost prelaska.

Nakon više desetina sati provedenih na granici ka Mađarskoj danas se sa graničnog prelaza Horgoš prva grupa, od 30 do 40 izbeglica, autobusom vratila u prihvatni centar u Kanjiži.

Migranti, inače, i dalje oklevaju da napuste taj garncicni prelaz bez obzira na to što imaju informaciju da se na graničom prelazu kod Šida, ka Hrvatskoj, izbeglice propuštaju bez problema, te da, ako žele, mogu da se vrate i u Kanjižu ili neki drugi prihvatni centar u Srbiji.

Oni imaju rezervu pa na takvu informaciju odgovara kontra pitanjem da li im je preko Hrvatske siguran put u Nemačku.

Dobar deo njih kaže da nema dovoljno informacija i da ne znaju za druge opcije, te da sede i čekaju sa nadom da će Mađarska, ipak, otvoriti granicu.

Portparolka UNHCR Melita Šunjić je rekla da se u poslednjih pola sata situacija menja nakon saznanja za granični prelaz u Šidu, navodeći da je juče autobus koji je odvozio izbeglice u Kanjižu bio prazan i niko nije hteo u njega da uđe.

Sada je, rekla je, situacija drugačija. Na pitanje da li je UNHCR dobio bilo kavu informaciju o eventualnom otvaranju granice na Horgošu ona je rekla da im policija te zemlje nije ništa saopštila i dodala da se problem ne može rešiti prelaskom migranata sa jedne na drugu granicu, već da EU mora doneti sveobuhvatan plan za čitavu Evropu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track