Cvetković: VBA radila po zakonu!

Skupštinski odbor

Cvetković: VBA radila po zakonu!

Društvo -
Molim zaštitnika građana da prevaziđemo, ne bih rekao ove sukobe, i molim Vas da povučete vašu odluku o nedolasku i da dođete u kontrolu koju ste planirali 25. novembra, kaže direktor VBA

BEOGRAD - Direktor Vojnobezbednosne agencije (VBA) Petar Cvetković izjavio je danas da su pripadnici te vojne službe postupali u skladu sa zakonom i pozvao zaštitnika građana Sašu Jankovića da sprovede kontrolu te institucije. On je na sednici skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti kazao da su pripadnici VBA počeli da istražuju okolnosti incidenta posle Parade ponosa, zato što su u njemu povređena dva pripadnika te službe koja su bila na zadatku.

"Postupali smo zato što VBA štiti pripadnike vojske koji štite štićena lica, bez obzira na kom su bili zadatku", rekao je Cvetković. Dodao je da su uzeli video snimke incidenta i sakupili sve podakte na osnovu Zakona o VBA, a ne na osnovu Zakona o krivičnom postupku.

"Mi smo sve podatke dostavili tružiocu kada ih je zatražio i u tom trentku nije bilo naznake o kojem krivičnom delu se radi i tog trenutka je prestala nadleznost vojne policije i agencije", kazao je on. On je potom citirao izveštaj Sektora unutrašnje kontrole MUP-a, na osnovu koga je, kako je naveo, zaštitnik građana posumnjao da je bilo nezakonitosti u postupanju VBA. Prema njegovim rečima, u pitanju je deo izveštaja kada pripadnici policije razgovaraju sa dve vlasnice lokala, koje im odgovaraju da su već razgovarale sa osobama koje su im se predstavile kao pripadnici vojne policije.

"Molim zaštitnika građana da prevaziđemo, ne bih rekao ove sukobe, i molim Vas da povučete vašu odluku o nedolasku i da dođete u kontrolu koju ste planirali 25. novembra, jer meni je u interesu da kontrola dođe i proveri da li ima nezakonitosti", poručio je Cvetković.

Ministar odbrane Bratislav Gašić prethodno je izneo iste stavove, ukazavši da podatke nije dostavio zaštitniku jer čeka odobrenje nadležnog tužilaštva i takođe pozvao zaštitnika u kontrolu.

"Vrata ministarstva su vam uvek otvorena i ukoliko ustanovite da je bilo nepravilnosti, ja ću da podnesem ostavku", kazao je Gašić na sednici Odbora. Janković je istakao da takav stav Ministarstva odbrane nije prihvatljiv, jer Tužilaštvo utvrđuje da li ima krivičnih dela, dok ombudsman utvrđuje propuste u radu.

"Činjenica da neko krivično delo jeste ili nije učinjeno ne znači automatski i da je bilo propusta u radu", rekao je Janković i dodao da je "u interesu svih da njegove tvrdnje budu proverene". "Zašto se stavlja znak pitanja, gde piše da treba pitati tužioca, zamislite kada bih čekao da se završi redovan krivični postupak za svaku kontrolu koju sprovodim, koliko bih bio efikasan, neko od vaših pravnika netačno je tumačio zakon", rekao je ombudsman. On je odgovrio na pitanje poslanika i kazao da nije bio pod pritiskom, ali je zamolio prisutne da ga "ne uvlače u političke tokove".

"Molim vas da više ne provocirate moj napor, kako ne bi napravili još veću štetu, ja ću nastaviti da radim svoj posao kao i do sada", naglasio je Saša Janković. On je poručio predsedniku Odobora Momiru Stojanoviću da je trebao da reaguje, kada su pojedini poslanici i sam ministar odbrane Bratislav Gašić izneli tvrdnje da je zbog informacija koje traži ugoržena bezbednost premijera Aleksandra Vučića.

"Ne želim da snosim ni trunku odgovornosti za nečiju bezbednost", istako je ombudsman. Poslanici opozicije u parlamentu kritikovali su ponašanje poslanika vladajuće većine, pa su tako ocenili da se odbor pretvorio u cirkus, dok je poslanik Nove stranke Zoran Živković istakao da je sednica sazvana kako bi zaštitnik bio smenjen ili podneo ostavku pod pritiskom javnosti. "Parlament mora da bude primer kako se poštuju zakoni, a ne da bude mesto za lomaču", rekao je Živković i dodao da je ombudsman pričom o viskim primanjima na sednici odbora provučen "kroz blato", jer je "jeres imati veliku platu". Sednica Odobra za kontrolu službi bezbednosti ulazi u peti sat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track