DA LI POSTOJI BOŠNJAČKI JEZIK? Ivan Klajn nema dilemu!
Foto: Beta, Iz 2013.

Ima li dileme

DA LI POSTOJI BOŠNJAČKI JEZIK? Ivan Klajn nema dilemu!

Društvo -
Mi smo izdali saopštenje i tu nema šta da se doda, poručio lingvista

BEOGRAD - U Odboru za standardizaciju jezika SANU su jasni - jezik kojim govore Bošnjaci može da se zove bošnjački po narodu, a nikako bosanski po državi.

To potvrđuje i dr Ivan Klajn, predsednik Odbora i potpisnik saopštenja o statusu bošnjačkog jezika, komentarišući oštru reakciju Bošnjačke akademije nauka i umetnosti iz Novog Pazara.

Samo nekoliko dana nakon što je SANU obavestio javnost da bošnjački jezik ne postoji, BANU je uzvratio oštrim i ozbiljnim optužbama na račun SANU, doživevši saopštenje SANU kao provokaciju, uz opasku da "ništa nisu naučili iz prethodnog iskustva".

- SANU je već imala iskustvo s memorandumom za koji se može tvrditi da je bio ideološka osnova promovisanja politike koja je dovela do katastrofalnih zbivanja na prostoru koji nam je zajednički - navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Sandžački muftija Muamer Zukorlić poziva se i na bosansko-turski rečnik iz 1631. godine, a BNV i na Povelju Kulina bana iz 1189. godine. Da je to „sve zastarelo i danas ne važi“, odgovara dr Klajn.

- Mi smo izdali saopštenje i tu nema šta da se doda. Jezik može da se zove bošnjačkim, ali nije različit od srpskog ili od hrvatskog. Može da se zove po narodu koji ga govori, ali ne po državi - kaže dr Klajn.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track