Dačić: Rusija završava oslikavanje Hrama Svetog Save! Kupola i oltar gotovi do 2019!
Foto: Profimedia

U toku završne pripreme

Dačić: Rusija završava oslikavanje Hrama Svetog Save! Kupola i oltar gotovi do 2019!

Društvo -

Kopredsedavajući Odbora za organizaciju unutrašnjeg oslikavanja Hrama Svetog Save Ivica Dačić obišao je danas Hram, upoznao se sa pripremnim radovima i tom prilikom rekao da se uskoro očekuje početak oslikavanja, a da će kupola i oltar biti završeni do 2019. godine.

Dačić je naglasio da će površina od 16.000 metara kvadratnih biti oslikana mozaikom i podsetio da je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da će Rusija završiti oslikavanje Hrama Svetog Save na Vračaru.

"Oslikavanje će koštati više desetina miliona evra. Gasprom njeft izdvojio je četiri miliona evra. Ovo su poslednje pripreme za izvođače radova", rekao je Dačić.

On je dodao da se rade logističke pripreme, postavljanje platformi i da će se sa oslikavanjem krenuti od kupole na dole i da će kupola i oltar biti završeni do 2019. godine. Dačić je rekao da je tokom nedavne posete Rusiji razgovarao sa mitropolitom Ilarionom, koji je kopredsednik Odbora sa ruske strane, i da je obavešten da su pripreme ušle u završnu fazu.

"Ostaje da ruska strana obavi formalne odluke ko će izvoditi radove, jer to nije običan posao", rekao je Dačić i naglasio da su tokom današnje posete hramu konstatovali da će radovi početi što pre i da će uskoro moći da se vide prvi mozaici.

Ruska vlada će, kako kaže, finansirati unutrašnje radove dok će Vlada Srbije pomoći uređenje ostatka kompleksa.

Protoneimar Vojislav Milovanović rekao je da se trenutno radi na izradi platforme i logistička podrška za početak rada mozaičara. On je dodao da su dva mozaika koja se nalaze u Hramu samo ilustracije da se vidi kako tehnika mozaika izgleda, ali da neće biti deo oslikavanja Hrama na Vračaru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja