Dačić:Ne postoji namera da postanemo članica NATO
Foto: Marina Lopičić

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova

Dačić:Ne postoji namera da postanemo članica NATO

Društvo -
Mi smo vojno neutralni i nemamo nameru da postanemo članica NATO-a, ali imamo interes da budemo u dobrim odnosima u svojstvu mira i dobrih odnosa u regionu, rekao je Dačić

BEOGRAD- Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija vojno neutralna i da ne postoji namera da postane članica NATO-a, već da samo postoji interes za dobrim odnosima. "Mi smo vojno neutralni i nemamo nameru da postanemo članica NATO-a, ali imamo interes da budemo u dobrim odnosima u svojstvu mira i dobrih odnosa u regionu", rekao je Dačić u Jutarnjem programu TV Pink povodom potpisivanja Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP) s NATO-om.

On je naveo da sporazum predstavlja najviši stepen saradnje s NATO-om jedne zemlje koja ne želi da bude članica te alijanse. "Od ovoga (sporazume) nema potrebe praviti nikakav spektakl. Ovaj sporazum ne treba gledati kao približavanje članstvu, nikako, ali kao razvoj naših dobrih odnosa, da", rekao je Dačić. On je dodao da je interes Vlade Srbije da gradi dobre i partnerske odnose sa svima i ocenio da je dobra međunarodna pozicija da se poštuje princip vojne neutralnosti. Govoreći o predsedavanju OEBS-u, Dačić je kazao da je to veoma odgovorna pozicija za koju su mnogi rekli da Srbija u tome neće uspeti.

"Ipak uspevamo i vodimo izbalansiranu politiku", ocenio je Dačić. Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, on je rekao da je bitno da Srbija zna šta hoće i da mora da se vodi računa da pregovori ne vode do jačanje takozvane nezavisnosti Kosova. Dačić je govoreći o ambasadorima Srbije, koji nedostaju u 20 zemalja, rekao da će taj problem biti rešen uskoro.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track