DANAS JE BOŽIĆ: Na ponoćnoj misi u Beogradu predsednik Nikolić i ambasadori Kirbi i Manco
Foto: Tanjug

Po Gregorijanskom kalendaru

DANAS JE BOŽIĆ: Na ponoćnoj misi u Beogradu predsednik Nikolić i ambasadori Kirbi i Manco

Društvo -
U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja
1 / 6 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru slave danas Božić, praznik rođenja Isusa Hrista.

"Život je svetinja kojom niko nema pravo da trguje - ni nacionalne, ni međunarodne intstitucije", istakao je u božićnoj poruci beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i dodao da je Bozićna tajna "kamen temeljac svekolikog života i celokupne kulture, noseći stub prave civilizacije i živog humanizma".

Hočevar, koji je u crkvi Svetog Antuna predvodio ponoćku kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, poručio je i da Božić nije praznik samo nekih većih ili manjiih crkvenih, verskih zajednica ili nekih plašljivih osoba koje beže od ovog sveta. Misi su prisustvovali i ambasadori SAD i Italije Majkl Kirbi i Đuzepe Manco.

On je čestitao svim vernicima Božić poželevši im da ispinjeni tom svetlošću i snagom mirno započnu Novu godinu."S Božijim blagoslovom ona će sigurno biti srećna i uspešna, što od srca svima želim!, rekao je Hočevar u božićnoj poruci.

Božić, po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena. Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.

U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Jasle, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifim, a kome se klanjaju na Božić vernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track