DANAS JE MATIJEVDAN: Na dan SLAVE BANKARA I POREZNIKA, valja vratiti sve dugove!
Foto: Mitropolija.com

Pravoslavni kalendar

DANAS JE MATIJEVDAN: Na dan SLAVE BANKARA I POREZNIKA, valja vratiti sve dugove!

Društvo -

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetom Mateju odnosno Mateju Jevanđelisti - Matejevdan.

Matej je bio svedok Isusovog života, zemaljske smrti, vaskrsenja i vaznesenja na nebo.

Bio je Jevrejin i bogati poreznik odnosno carinik. Poreznici nisu bili omiljeni u narodu, koji ih nije cenio i držao ih je za nečiste. Matej je ubirao porez na putu iz Galileje u Siriju, ali život mu se promenio kada ga je Isus pozvao da ga sledi. Postao je jedan od njegovih 12 apostola. Isceljivao je, isterivao đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Matej je krstio ljudoždere po Africi, među kojima i opsednutu ženu ljudožderskog kneza i njegovog sina, koje je iscelio od zlih duhova. Međutim, kneza Fulvijana đavo je ubrzo nahuškao na apostola pa je Fulvijan rešio da ubije Mateja, kog je narod zavoleo i počeo da poštuje. Mateju se potom javio Bog rekavši mu da bude neustrašiv uz obećanje da će biti s njim u nevoljama koje slede - kad su vojnici došli po njega Mateja je obasjala tako jaka svetlost da nisu mogli da gledaju u njega, pa su od straha pobacali oružje i pobegli. Fulvijan je potom lično krenuo u lov na Mateja, ali jaka svetlost ga je oslepela pa je on tako slep molio Mateja da mu vrati vid što je ovaj i učinio.

Međutim, zli knez se nije promenio pa je Mateja razapeo na zemlji, prekrio ga granjem, zalio smolom i zapalio, ali ga vatra čudom nije ni dotakla.

Slave ga srpski carinici

Sveti Matej smatra se zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa. Slava sveti Matej, Matijevdan, rasprostranjena je među Srbima u Hercegovini. Uprava carina Srbije obeležava Matijevdan kao svoju krsnu slavu od 2001. godine.

Sveti Matej nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.

Narodni običaji i verovanja

Srbi veruju da na današnji dan valja platiti sve zaostale dugove i poreze.

(EPK/Wikipedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track