DANAS SU MITROVSKE ZADUŠNICE: Obiđite grobove i zapalite sveće!
Foto: Rojters

Sećanje na umrle

DANAS SU MITROVSKE ZADUŠNICE: Obiđite grobove i zapalite sveće!

Društvo -
Sveštenstvo SPC na Zadušnice pominje i reči Svetog Jovana Zlatoustog koji je besedio ovako: Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas obeležava Zadušnice, dan koji je posvećen molitvama za umrle rođake i prijatelje.

Današnje Zadušnice nazivaju se Mitrovske ili jesenje, jer prethode velikom crkvenom prazniku Svetom velikomučeniku Dimitriju - Mitrovdanu, koji se uvek obeležava 8. novembra.

U spomen na subotu posle Raspeća i Hristov silazak u ad, crkva je četiri subote u godini posebno namenila molitvama za duše umrlih.

Pored Mitrovskih Zadušnica, postoje još i velike ili zimske Zadušnice, koje su uoči mesnih poklada, pred Vaskršnji (Časni) post, zatim letnje ili Duhovske, koje su pred Svetu Trojicu (pedeseti dan po Vaskrsu), dok su uoči Miholjdana (12. oktobra) Miholjske Zadušnice.

Takođe, poseban dan kada treba posetiti grobove svojih najmilijih Crkva je odredila i Pobusani ponedeljak, osmi dan od Vaskrsa. Prema narodnim običajima, tog dana se uređuju grobovi, a na humkama se ostavljaju crvena jaja, kao simbol vaskrsenja i večnog života.

Na Zadušnice se odlazi na groblje, pale se sveće, obavlja se parastos ili pomen, osveštava se žito i uređuje grob. Ko ne može najmilijima da ode na grob, trebalo bi sveću da zapali u crkvi.

Sveštenstvo SPC na Zadušnice pominje i reči Svetog Jovana Zlatoustog koji je besedio ovako: Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih.

MOLITVA ZA POKOJNE

Pomeni, Gospode, oce i braću našu usnule u nadi na vaskrsenje u život večni,

i sve upokojene u pobožnosti i veri, i oprosti im svako sagrešenje,

hotimično i nehotimično, što sagrešiše rečju, ili delom, ili mišlju.I useli ih u mesta svetla, u mesta svežine, u mesta odmora,odakle odbeže svaka muka, žalost i uzdisanje,gde gledanje lica Tvoga veseli sve od veka svete Tvoje.

Daruj im carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i večnim Tvojim dobrima,i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu.Jer si Ti život, i vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih, Hriste, Bože naš,i Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim,i Blagim, i životvornim Tvojim Duhom, sada i uvek i uvekove vekova.

Amin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track