DEČIJA NEDELJA: 11.000 mališana hrani se u narodnim kuhinjama
Foto: Nemanja Pančić

Tužna statistika

DEČIJA NEDELJA: 11.000 mališana hrani se u narodnim kuhinjama

Društvo -
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2013. godine svako deseto dete je siromašno

BEOGRAD - Stopa siromaštva dece u Srbiji je 11,4 odsto, a više od 11.000 dece hrani se u narodnim kuhinjama, rečeno je danas u Beogradu na otvaranju Dečije nedelje, koja će trajati do 12. oktobra.

Načelnica odeljenja za prava deteta zaštitnika građana Snežana Nešić kazala je u Domu omladine Beograda da je prema podacima Republičkog Zavoda za statistiku iz 2013. godine svako deseto dete siromašno.

"Stopa siromaštva dece u 2013. godini je 11,4 odsto i veća je u odnosu na stopu siromaštva odraslih koja iznosi osam odsto", kazala je ona i dodala da su gotovo trećina dece (28 odsto) korisnici usluga socijalne zaštite". Nešić je kazala da je Srbija postigla napredak u sistemu socijalne zaštite i to kroz razvijanje hraniteljstva kao vida alternativnog sistema porodičnog staranja o detetu.

Prema njenim rečima, restriktivne mere štednje dovele su do gubitka nekih već uspostavljenih vidova podrške roditeljima i deci sa posebnim potrebama, kao što su dnevni boravak, personalni asistent, stanovanje uz podršku.

Ovogodišnja Dečija nedelja održava se pod sloganom "Svako dete srećnog lica čuva jedna porodica" i posvećena je osnaživanju porodice i stvaranju uslova da svako dete ima pravo da odrasta u porodičnom okrženju. Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Branka Gajić istakla je da je cilj ministarstva da deca imaju nasmejano i srecnnno lice i da žive u biološkim porodicama, kao i da se poveća broj hraniteljskih porodica.

Jadranka Milanović iz UNICEFA navela je da se u Srbiji, prema istraživanju, smanjila učestalost fizičkog i verbalnog nasilja kao metoda vaspitanja u porodici. Prema istrživanju Zavoda za statistiku koji je rađen u saradnji sa UNICEF-om, pre pet godina procenat roditelja koji koriste takve metode bio je 67 odsto, a ove godine je taj procenat 43 odsto, kazala je Milanović.

Ljubica Beljanski Ristić iz organizacije Prijatelji dece Srbije istakla je da je porodica "prva zajednica za dete" i mesto gde uči kako da komunicira i da se kritički odnosi prema nečemu. Tokom ovogodišnje Dečije nedelje, između ostalog, biće održana Sednica učeničkih parlamenata u Domu Narodne skupštine na kojoj će učestvovati 50 srednjoškolaca iz cele Srbije, Festival dečijeg stvaralaštva na Kalemegdanu, prijem za decu iz ustanova socijalnog zbrinjavanja u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Dečija nedelja je prvi put obeležena 1934. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track