DECU VAM NEĆEMO OPROSTITI: Ovo je najtužnija priča Oluje
Foto: Jutjub

Da se ne zaboravi

DECU VAM NEĆEMO OPROSTITI: Ovo je najtužnija priča Oluje

Društvo -
Pored kamiona kojim su pokušali da pobegnu, Jovica je pronađen sa celim izgorelim srcem, dok je sirota devojka bila obezglavljena

Na Petrovačkoj cesti kod mesta Bravsko na teritoriji Republike Srpske, 7. avgusta 1995. godine, u naletu hrvatskih "zračnih vitezova" poginulo je 9 civila, a među njima četvoro dece stare od 6 do 13 godina.Darinka Drča (68) i njeni unuci Jovica Drča (6) i Mirjana Dubajić (21), brat i sestra Nevenka (11) i Žarko (9) Rajić, Krstan Vuković (44) i njegov sin Darko (13), Branko Stjelja (72) i njegov sin Mirko (34), poginuli su tog kobnog dana, a još pedesetak osoba je ranjeno, ponajviše dece.

foto: Jutjub
foto: Jutjub

Dušan Drča izgubio je sina Jovicu i majku Darinku, kao i sestru od tetke Mirjanu, dok je on sam proveo godinu dana u bolnici. Pored kamiona kojim su pokušali da pobegnu, Jovica je pronađen sa celim izgorelim srcem, dok je sirota devojka bila obezglavljena.

foto: Jutjub
foto: Jutjub

- Moj suprug je bio firminim kamionom na putu ka Srbiji. Kada je čuo da se sprema zlo, vratio se nazad. On i Darko, naš sin sreli su se u koloni, a deca sinovljevih prijatelja bila su sa njim u kamionu. Bomba je pogodila direktno u njih. Tela su bila raskomadana i ugljenisana. Posle 15 dana sam uspela da nađem patologa u Banjaluci koji ih je identifikovao - priča Jovanka Vuković, koja igrom slučaja nije bila u koloni sa ćerkom tog kobnog dana. I Jovanka i Dušan Drča danas žive u Apatinu, a užase kroz koje su ove porodice prošle teško mogu i da se zamisle.

foto: Jutjub
foto: Jutjub

Mirko Stjelja pronađen je obezglavljen nakon što su granate pogodile njegov automobil, a njegovom ocu je glava prepolovljena od gelera koji su ga pogodili u čelo. Mirkova žena, preminula je 20 dana kasnije nakon što se porodila u Srbiji. Posmrtne ostatke Mirka i njegovog oca pronašao je vlasnik placa tek 6 godina kasnije, kada je odlučio da ukloni olupine.

foto: Jutjub
foto: Jutjub

Po izjavama meštana, napad je trajao samo minut ili dva, a kada se sve smirilo, ostali su mrtvi, ranjeni, uplašena deca u plamenu i krvavi ljudi koji traže jedni druge.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track