DIREKTOR KORIDORA SRBIJE ČASTI: Za Grke 12,5 miliona evra!
Foto: Nemanja Pančić

Firmi „Akter“ plaćeno 1,49 milijardi dinara

DIREKTOR KORIDORA SRBIJE ČASTI: Za Grke 12,5 miliona evra!

Društvo -
Pored prvobitno ugovorenih 10 odsto, odobravan je avans od dodatnih 10 procenata kao „finansijska podrška“ izvođaču čija realizacija radova nije u skladu sa ugovorenom dinamikom

Ministarstvo infrastrukture će insistirati na reviziji poslovanja „Koridora Srbije“, kaže Zorana Mihailović, potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja.Ministarka infrastrukture, saobraćaja i građevinarstva tvrdi da su „Koridori Srbije“ grčkoj firmi „Akter“, izvođaču radova na koridoru 10, aneksom ugovora isplaćivali dodatni avans. Na taj način plaćeno je „Akteru“ 1,49 milijardi dinara, što je po današnjem kursu oko 12,5 miliona evra.

- Pored prvobitno ugovorenih 10 odsto, odobravan je avans od dodatnih 10 procenata kao „finansijska podrška“ izvođaču čija realizacija radova nije u skladu sa ugovorenom dinamikom. Za dodatne avanse potpisivani su aneksi ugovora, objašnjava Mihajlovićeva.

Zorana Mihajlović
Zorana Mihajlović

Zar aneks ugovora nije dovoljno pokriće?

- Takva praksa nije uobičajena u ovakvim, tzv. FIDIC ugovorima, a posebno imajući u vidu da su se na taj način i uslovi prvobitnog tendera izmenili. Jer, u vreme raspisanog tendera, potencijalni ponuđači bili su uskraćeni za informaciju o mogućem povećanju avansne uplate. To su bitne izmene uslova ugovora.

Ima li ovde i odgovornosti Ministarstva?

- Odnos „Koridora Srbije“ kao investitora i izvođača je definisan potpisanim ugovorima. Ministarstvo nije ugovorna strana pa je realizacija u isključivoj nadležnosti „Koridora“. Sve sporne situacije prosledićemo nadležnim institucijama.

Dmitar Đurović
Dmitar Đurović

Da li je normalno da „Koridori“ na istim projektima budu i investitori i nadzorni, odnosno kontrolni organ? Postoji li tu sukob interesa?

- Svakako postoji. Sredstva za te namene blagovremeno su obezbeđena iz budžeta Republike Srbije, počev od marta 2012. a zaključno sa 2014, u iznosu od 425,5 miliona dinara. Postojali su svi uslovi da „Koridori Srbije“ u periodu od tri godine sprovedu javnu nabavku za stručni nadzor.

Srbija se u sporazumu sa MMF obavezala da će do kraja marta spojiti „Puteve“ i „Koridore“. Zašto to nije učinjeno?

- U interesu vlade i MMF-a je da se napravi jedno efikasno preduzeće koje bi poslovalo sa 20 odsto manje troškova. Vlada je donela odluku o tome još u avgustu prošle godine. Sve drugo može da se shvati na način da se interesi onih koji vode „Koridore“ ne poklapaju sa interesima Vlade. Ali, reč je o interesu države. Skupština „Koridora“ mora sprovesti odluku i ja ću to opet staviti na sednicu Vlade.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track