Dobrovoljno dajemo krv u znak sećanja na žrtve 11. septembra
Foto: Zorana Jevtić

ODLIČNA AKCIJA Human gest američke ambasade u Srbiji

Dobrovoljno dajemo krv u znak sećanja na žrtve 11. septembra

Društvo -
Svake godine se u ovoj akciji prikupi oko 60 doza, što je izvrstan rezultat, naročito ako se ima u vidu da je ovo period kada se borimo sa nestašicom, poručio predsednik Crvenog krsta Srbije

BEOGRAD - Davanje krvi nas zbližava. Nije bitna vera, nacija, boja kože, već samo želja da nekome pomognete.Ovo je poručio Majkl Kirbi, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, koji je juče prisustvovao akciji dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama Crvenog krsta Srbije, a organizovanoj na inicijativu američke ambasade.Američka ambasada na ovaj način petu godinu zaredom obeležava godišnjicu terorističkih napada na Njujork i Vašington, koji su izvedeni 11. septembra 2001. godine.Proverite zdravlje- Mislim da Crveni krst obavlja sjajan posao, budući da imamo krizu u vidu nestašice zaliha krvi i da su tu izbeglice. Drago mi je da takvom humanošću obeležavamo 11. septembar. Sam čin davanja krvi simbolizuje da dajete sebe drugim ljudima. Donedavno sam i ja bio redovni davalac, ali sada više nisam u mogućnosti jer imam rak kože. Otkrio sam ga na rutinskom pregledu. Želim da ohrabrim i druge da dođu i daju krv, pa da tako istovremeno provere i svoje zdravlje - poručio je Kirbi.Zaposleni u američkoj ambasadi krv su juče davali već od 10 ujutro, a negde oko 11 sati pridružile su im se i kolege iz korejske ambasade. Traje 10 minutaDenis Ibišbegović bio je među prvim radnicima američke ambasade koji su juče dobrovoljno dali krv. Za njega je to već postala rutina, s obzirom na to da je do sada krv dao više od 20 puta.- Počeo sam još sa 18 godina. Nemam strah od igle i od davanja krvi. Traje 10 minuta, ne boli, a nekome će možda spasti život - poručio je Denis.Predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović kaže da se svake godine u akciji američke ambasade prikupi oko 60 doza krvi:- To je izvrstan rezultat, naročito kada se ima u vidu da je ovo doba godine kada se borimo s nestašicom.

Pozvao na  humanost...  Majkl Kirbi
Pozvao na humanost... Majkl Kirbi

O Vučićevoj poseti SADTEME ĆE BITI BRAĆA BITIĆI I EUMajkl Kirbi je rekao da će teme predstojeće posete premijera Aleksandra Vučića Sjedinjenim Američkim Državama biti put Srbije ka EU, biznis i povećanje zaposlenosti, ali i slučaj braće Bitići.Na pitanje novinara da li je razočaran što još nema napretka u rešavanju slučaja braće Bitići, Kirbi je kazao da napredak postoji, ali da se u javnost ne iznose sve informacije o tome.- Imao sam brojne sastanke s premijerom, republičkim tužiocem, ministrima pravde i unutrašnjih poslova. Neke informacije su javne, neke ne - rekao je Kirbi i dodao da napredak u rešavanju tog predmeta treba posmatrati u širem kontekstu.Vučić 15. septembra putuje u Vašington, gde će se sastati sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, ali i sa šeficom MMF Kristin Lagard.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track