DOČEK NA AERODROMU: Srpski mirovnjaci stigli iz Centralnoafričke Republike
Foto: Min Odbrane

Uspešna misija

DOČEK NA AERODROMU: Srpski mirovnjaci stigli iz Centralnoafričke Republike

Društvo -
Ministar Gašić poželeo je dobrodošlicu pristiglim pripadnicima Vojske Srbije, kojih je u misiji bilo 68 i zahvalio za sve što su učinili kako bi obezbedili uslove za prijem narednih rotacija

BEOGRAD - Pripadnici Vojske Srbije koji su prethodnih šest meseci bili angažovani na medicinskom zbrinjavanju osoblja u misiji UN u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA) stigli su jutros u Beograd, a njih su na aerodromu „Nikola Tesla" dočekali ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Ministar Gašić poželeo je dobrodošlicu pristiglim pripadnicima Vojske Srbije, kojih je u misiji bilo 68 i zahvalio za sve što su učinili kako bi obezbedili uslove za prijem narednih rotacija.

"Hvala im na tome. Oni su, onako kako dolikuje srpskom vojniku, dostojanstveno, časno, profesionalno i odgovorno izvršili svoju misiju i pokazali da se srpski vojnik razlikuje po svemu od ostalih", rekao je ministar odbrane, a navodi se u saopštenju ministarstva. Prema njegovim rečima, veoma je značajno za Vojsku Srbije da učestvuje u deset misija.

Takođe je najavio učešće naših mirovnjaka i u novim misijama tokom ove godine i istakao da u narednom periodu možemo da očekujemo više od 670 pripadnika Vojske Srbije u mirovnim operacijama širom sveta, čime je, kako je kazao, "diplomatska ofanziva reprezentovanja Srbije u svetu, uz pomoć Vojske Srbije, ispunjena". Komandant kontingenta pukovnik Milivoje Pajović ponosan je na uspešno izvršenu misiju u Centralnoafričkoj Republici.

"Posle 195 dana sam u Beogradu, i hteo bih da izvestim ministra odbrane i načelnika Generalštaba da je na 4.505 kilometara od Beograda, u srpskoj bazi 'Morava' u Bangiju, stanje redovno. Izvršena je uspešna rotacija između prvog i drugog kontingenta i svi su bezbedni i zdravi. Bolnica je konačno opremljena. Prethodnih šest meseci vodili smo bitku sa snabdevanjem koje je veoma otežano, jer se do prve luke putuje 70 dana, odakle se dopremaju lekovi i materijal", rekao je on, a navodi se u saoopštenju.

Pripadnici Vojske Srbije koji će narednih šest meseci biti angažovani u misiji UN u Centralnoafričkoj Republici, otputovali su sinoć u zonu operacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track